Urban Hansson Brusewitz, generaldirektör för konjunkturinstitutet, är kritisk till att regerinegn presenterar så många reformer i vårbudgeten.
Urban Hansson Brusewitz, generaldirektör för konjunkturinstitutet, är kritisk till att regerinegn presenterar så många reformer i vårbudgeten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

KI:s generaldirektör kristisk till budgetens storlek

"Man kan fråga sig varför de inte kom med det här i höstas"
1:19 min

Regeringen lägger för mycket pengar på vårbudgeten som egentligen bara ska innehålla ändringar för oförutsedda händelser. Det anser konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz.

– När det gäller polisen kan man mycket väl hävda att det har skett saker, både när det gäller gängkriminalitet och när det gäller terror, men på de här andra områdena kan man fråga sig varför de inte kom med det här i höstas eller varför väntar man inte med det till nästa höstbudget.

Det finns ingen lag som säger att regeringen måste avisera alla stora förändringar på hösten. Men enligt Urban Hansson Brusewitz är det praxis att göra så eftersom man ska kunna ställa olika prioriteringar mot varandra.

– Man riskerar att etablera en ny praxis där man riskerar att det blir mer vanligt att man lägger reformer för innevarande år på våren och riktigt så är det inte tänkt. Man bryter sönder lite det samlade prioriteringstillfället som höstbudgeten är tänkt att utgöra.

Urban Hansson Brusewitz anser att vård, klimat, skola och säkerhet, som regeringen fokuserar på i budgeten, är angelägna områden. Däremot saknar han satsningar på integration.

– Det man gör i den här budgeten fokuserar inte i någon högre grad på den integrationsutmaning vi har för att få alla de nyanlända och de som är utrikes födda i jobb.

Även Annika Winsth som är chefsekonom på Nordea är förvånad över att regeringen inte prioriterar integration i budgeten.

– Det är en av Sveriges största utmaningar. Det är bråttom och jag har all respekt för att man nu vill ge pengar till militär och polis för att vi har hamnat i den situation som vi har gjort den senaste tiden men det är minst lika viktigt att fokusera på integrationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".