Folkomröstningen i Turkiet

EU kräver att Turkiet utreder valfusk

2:59 min

EU-kommissionen krävde idag en granskning av misstänkta oegentligheter i samband med helgens folkomröstning i Turkiet.

Internationella valobservatörer från OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa) och Europarådet har uttryckt oro över misstänkta oegentligheter i samband med folkomröstningen. Bland annat att den turkiska valmyndigheten beslutat att tillåta röstsedlar utan officiell stämpel. Så många som 2,5 miljoner röster kan vara felaktiga

Det turkiska oppositionspartiet CHP har krävt att resultatet ogiltigförklaras.

Idag sällade sig EU-kommissisonen till kritiken. Kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas sa att EU förväntar sig att de turkiska myndigheterna gör en "transparent utredning". Han manade också parterna i Turkiet att visa återhållsamhet.

Ja-sidan vann med bara 51,4 procent av rösterna, och EU-kommissionen vädjar nu till president Erdogan att inleda en dialog med oppositionen, och söka ett brett politiskt samförstånd.

Men Turkiets premiärminister Benali Yildirim förnekade idag  anklagelserna om valfusk och uppmanade oppositionen att respektera valresultatet.

Till skillnad från USA:s president Donald Trump så har varken EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker eller Europeiska Rådets ordförande Donald Tusk ringt till president Erdogan och gratulerat till valframgången.

Istället varnar EU för att Turkiet nu ska utvecklas i auktoritär riktning.

Kommissisonens talesman Margaritis Schinas sa idag att medlemsskapsförhandlingarna med Turkiet omedelbart kommer att avbrytas om Turkiet återinför dödsstraffet, ett steg som president Erdogan signalerat att han är beredd att ta.

Men även den stärkta presidentmakten i Turkiet som folkomröstningen gav klartecken till, kan gå stick i stäv med EU:s krav på ett demokratiskt styrelseskick.

Frågan om de fortsatta relationerna mellan EU och Turkiet ska diskuteras av EU:s utrikesministrar nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista