Aktivister för homosexuellas rättigheter i St. Petersburg, den 1 maj i år. Foto: Dmitry Lovetsky/TT
Aktivister för homosexuellas rättigheter i St. Petersburg, den 1 maj i år. Foto: Dmitry Lovetsky/TT

Tjetjenska ledare hotar journalister som rapporterar om försvunna homosexuella

Minister kräver ursäkt till tjetjenska folket
1:45 min

Mellan 150 och 200 ryska homosexuella har förts bort och torterats i delrepubliken Tjetjenien. Rapporteringen i media har bemötts med hot från högt uppsatta politiker och religiösa ledare.

En våg av förföljelse av homosexuella har bemötts av delrepublikens religiösa ledare, och av press- och informationsministern med hot mot journalisterna på tidningen Novaja Gazeta och radiostationen Moskvas Eko, som rapporterat om saken.

– Enligt våra uppgifter har mellan 150 och 200 personer gripits för att de är homosexuella eller misstänks vara det i Tjetjenien, berättar Novaja Gazetas journalist Jelena Kostjusjenko i en intervju med oberoende nyhetssajten Meduza idag.

Hon säger också att med hjälp av HBTQ rörelsen i Ryssland har 25 homosexuella män lyckats fly från delrepubliken Tjetjenien i södra Ryssland och ytterligare 30 planerar att lämna området. De flesta vill helt och hållet lämna Ryssland och kommer få hjälp att snabbt göra det från några europeiska ambassader.

Det var Novaja Gazetas reporter Jelena Milasjina, som först skrev om en våg av försvinnanden bland redan hårt utsatta homosexuella i muslimska Tjetjenien.

Första reaktionen på bortföranden, tortyr med elchocker och att tre män faktiskt dödats kom från den lokale presidentens talesman och från en människorättsföreträdare. Båda hävdade att det inte finns några homosexuella alls i Tjetjenien, eftersom det strider mot tjetjenska traditioner och mot islam.

I ett tv inslag i tjetjensk lokal-tv attackerades Milasjina dels av reportern som kallade henne för "så kallad journalist" som sprider desinformation och sedan vid ett långt möte av klanledare och imamer, som i lätt förtäckta ordalag hotade inte bara Milasjina utan alla journalister på Novaja Gazeta.

Press- och informationsministern minister, Jambulat Umarov, har i brev till chefredaktören för tidningen krävt en ursäkt till tjetjenska folket för det som han kallar smutsiga provokationer. Han kräver att tidningen lämnar ut sina källor och hotar tidningen med att det finns ännu mer upprörda personer som kommer att ta itu med tidningens anställda om de inte upphör publicera.

Radiostationen Moskvas Echo hotades också via sociala medier, när den försvarade Novaja Gazeta. Oberoende Novaja Gazeta har ofta hotats och flera av tidningens reportrar har mördats, en av de mest kända var Anna Politkovskaja. Hennes rapportering från Tjetjenien gav henne många fiender där.

Rysk polis har inlett en undersökning av hoten och president Putins talesman Dmitrij Peskov har sagt att det är helt oacceptabelt att hota journalister på detta sätt.

Tjetjenien styrs med järnhand av president Ramzan Kadyrov, som med stöd av Kreml, skapat ordning, men en ordning som också innebär att delrepubliken styrs utan att alltid följa rysk grundlag.

Flera beslut som Kadyrov tagit står i strid med ryska författningen. Ordningen innebär också att ingen opposition tillåts och att inga människorättsorganisationer längre kan verka inne i delrepubliken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".