Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen i Kallinge och vattenverket i Brantafors.
1 av 2
Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen i Kallinge och vattenverket i Brantafors. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio, Annika Digréus/Sveriges Radio.
Martin Johansson drack vanligt kranvatten och fick höga halter av miljögiftet PFAS i blodet. Foto: Annika Digreus/Sveriges Radio
2 av 2
Martin Johansson drack vanligt kranvatten och fick höga halter av miljögiftet PFAS i blodet. Foto: Annika Digreus/Sveriges Radio

Rättegång väntar om förgiftat dricksvatten

PFAS-förening: Vi följer uppgörelsen i USA ganska noga
2:18 min

I USA har många fått skadestånd efter att deras dricksvatten blivit förgiftat av högfluorerade kemikalier. Samma sak har hänt i svenska Kallinge, nu väntar en rättsprocess.

I Ronneby kommun har de boende druckit vatten som förorenats av miljögifterna PFAS under närmare 30 år. Nu väntar en rättsprocess som liksom i USA kan innebära skadestånd också för Blekingeborna.

Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen i Kallinge säger att uppgörelsen i USA är intressant.

– Vi följer ganska noga de 3 000 som gått upp i rätten mot den fabrik som förgiftade dem, berättar han.

– De har nått framgång. Mycket av vårt material bygger på de studier som gjorts där under väldigt lång tid. Det är den enda typ av forskning som gjorts där man ser ett resultat på människor. Vi har haft kontakt med det nätverk som driver deras sak, haft kontakt med deras jurister, säger Herman Afzelius.

I USA orsakades skadorna av en fabrik som tillverkade teflon, i Sverige var det militärens användning av brandsläckskum på flottiljen F17 som förorenade grundvattnet i Kallinge.

Både i Sverige och i USA handlar det om högfluorerade ämnen som är ytterst svåra att bryta ner och som i amerikanska studier visat sig ge ökad risk för bland annat testikelcancer.

En av dem som fått höga halter i blodet efter att ha druckit vatten med PFAS, är Martin Johansson som har bott i Kallinge nästan hela livet. Och ganska kort efter att man upptäckt att dricksvattnet var nedsmutsat, fick han sin diagnosen testikelcancer.

Han fick snabbt behandling och är nu fri från sjukdomen, men oron finns där ändå, säger Martin Johansson.

– Jag är småbarnspappa. Det ställer ganska stora frågor för mig. Visst har man stunder där man funderar.

PFAS-föreningen har nu stämt vattenleverantören, det kommunala bolaget Ronneby Miljö och teknik AB. Enligt ordföranden Bengt Holm väntar man nu in resultatet av rättegången.

– Vi får se vad processen så småningom mynnar ut i. Vi beklagar att vattnet inte varit fullgott, säger han.

Men syftet med att stämma vattenleverantören har inte varit att få ut höga skadestånd som i USA, säger Herman Afzelius.

– Det är inte så att vår förening och medlemmar är ute efter ersättningsbelopp i miljonklass till personer. För oss är det viktiga att man ser till att ta hand om – med förebyggande sjukvård, mer forskning, för de som blivit sjuka, se till att ersätta dem.

Men det är mer utifrån vad som hänt dem och vad som hänt er?

– Det är fortfarande samma fakta. Där är det ingen skillnad. En testikelcancer i Sverige är lika smärtsam som i USA, avslutar Herman Afzelius.

Relaterat

Mer om Pfas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".