Facebook.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Lade ut mordfilm på Facebook – tog sitt liv

Mark Zuckerberg: Vi vill förhindra liknande tragedier i framtiden
1:07 min

Den man i Cleveland, USA, som filmade ett mord och la upp videon på Facebook hittades död idag.

Mordet och jakten på mannen har åter aktualiserat frågan om vad Facebook kan göra för att stoppa liknande händelser.

Grundaren och vd:n Mark Zuckerberg sa i sitt tal på årets Facebook-konferens i Kalifornien i dag att Facebook kommer fortsätta göra allt det kan för att förhindra tragedier som den i i helgen.

I söndags sköts en äldre man ihjäl i Cleveland. Den misstänkte mördaren, en 37-årig man, filmade mordet och la upp videon på Facebook, där den kunde ses i mer än två timmar.

En stor polisjakt slutade med att 37-åringen hittades död i en bil idag, mannen tog enligt polisen sitt liv.

Filmer, ibland i direktsända, som visar på våldtäkter, mord och självmord har blivit en knepig fråga för sociala medier. I synnerhet för Facebook.

Företaget har meddelat att man kommer att göra en översyn av hur man hanterar våldsamma filmer. Bland annat ska man titta på hur det ska bli lättare för människor att rapportera videoklipp och hur man snabbare kan plocka ner dem.

Vissa länder diskuterar åtgärder mot sociala medier som inte gör något åt problemet. I Tyskland t ex finns ett lagförslag som kan tvinga sociala medier-bolag att miljonböta om de inte tillräckligt snabbt tar bort hatfulla kommentarer och hot från nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".