Radikala vänsterns presidentkandidat i Frankrike Jean-Luc Mélenchon
1 av 2
Radikala vänsterns kandidat i Frankrike Jean-Luc Mélenchon Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio
Jean-Luc Mélenchon höll tal på en pråm inför valet.
2 av 2
Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio

Radikala vänsterns oväntade succékandidat

"Kommer straffa företag som samarbetat med fienden i Syrien"
1:51 min

Radikala vänsterns Jean-Luc Mélenchon har på kort tid blivit en av presidentvalets stora favoriter. I måndags talade han om hur han vill bekämpa terrorism.

– De franska polisernas och militärernas svåra arbete med att avslöja terrorister i Frankrike stödjer jag, sa Jean-Luc Mélenchon under en presskonferens för internationella journalister så sent som i måndags.

– Om jag väljs till president kommer jag dock även att straffa de multinationella företag som samarbetat med fienden i Syrien.

Efter att Frankrike igår skakades av nyheten om ett nära förestående terrordåd mot en eller flera presidentkandidater blir nu säkerheten den stora frågan i valspurten.

Inrikesminister Matthias Fekl uppmanar nu alla elva kandidaterna att hädanefter bära skottsäker väst.

Radikala vänsterns Jean-Luc Mélenchon är rebellen bland de stora kandidaterna. Han är ledaren för rörelsen "La France insoumise ", Frankrike som inte viker sig.

På kort tid har han seglat upp som en av favoriterna i det franska presidentvalet och har nu 20 procents stöd enligt opinionsinstitutet Ipsos.

Många politiska bedömare anser att han har stora chanser att bli en av de två kandidater som nu på söndag får flest röster och därmed går vidare till finalomgången den 7 maj.

Mélenchons program är bland annat starkt kritiskt till hur EU sköts i dag och vill därför utmana Bryssel med alternativa idéer.

En av dem är att säga upp handelsavtalet Ceta med Kanada, som till exempel EU-kommissionären Cecilia Malmström arbetat med.

Ceta avtalet är, liksom Tafta avtalet med USA, en mycket dålig idé, säger Jean-Luc Mélenchon.

– Går handelsavtalen igenom kan det ta död på hela EU, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".