Protesterna mot presidenten i Venezuela
Protesterna mot presidenten i Venezuela Foto: TT

Stora demonstrationer väntas i Venezuela

Dagens manifestation blir en kraftmätning
1:59 min

Idag väntas stora demonstrationer i Venezuela - både för och mot regeringen.

Oppositionen hoppas att flera miljoner människor går ut på gatorna för att kräva att president Nicolás Maduro avgår, men många är rädda för att det kommer bli våldsamt.

Parlamentsledamöterna strömmar ut från plenisalen och uppmanar varandra att vara försiktiga under demonstrationerna idag.

– Jag hoppas att venezolanerna trotsar sin egen rädsla, säger Juan Pablo Gaunipa, ledamot för oppositionspartiet Primero Justicia.

– Sex personer har dött i protesterna dom senaste veckorna, och när man ser hur hårt beväpnade poliser och militärer attackerar demonstranterna är så är det klart man blir rädd, säger Juan Pablo Gaunipa. Oppositionens parlamentsledamöter har uppmanat militären att låta demonstrationstågen gå genom staden utan våld.

Demonstrationerna började när Venezuelas högsta domstol för några veckor sedan ogiltigförklarade den oppositionskontrollerade nationalförsamlingen och gav oinskränkt makt till president Nicolás Maduro. Efter internationella fördömanden och intern kritik drog domstolen tillbaka sitt beslut, men demonstrationerna har inte avtagit - tvärtom.

Venezolanerna är trötta på varubrist, tresiffrig inflation, skyhög kriminalitet och inte minst Maduros auktoritära ledarstil. Men många är rädda för våldsamheter. Maduro har börjat beväpna hundratusentals civila regeringsanhängare som organiserats i milisgrupper.

Dagens manifestation blir en kraftmätning. Efter att oppositionen utlyst det man hoppas kommer bli den största protesten hittills så meddelade regeringen att man tänker hålla en motdemonstration.

Statligt anställda har fått veta att de måste gå ut för att stötta socialistpartiet - annars riskerar de att få sparken.

Mer om Venezuela

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".