Kungsörn
Kungsörn Foto: Tom Stromme

Slaktrester påverkar kungsörnen

1:36 min

Kungsörnar som får i sig bly när de äter slaktrester från jakten flyger både mindre och lägre.

Det här kan svenska forskare nu visa för första gången i en studie där kungsörnar i de fyra Norrlandslänen har studerats.

– Jag menar de måste ju äta och om de sitter så kan de inte jaga. Så sambandet är antagligen att blyet försämrar deras flygförmåga, säger Frauke Ecke som är docent i landskapsekologi vid Sverige lantbruksuniversitet.

Att rovfåglar kan dö av förgiftning för att de ätit döda djur som skjutits med blyammunition har visats i tidigare studier. Den nya studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology visar att även lägre halter av bly kan påverka Kungsörnen med ett vingspann på runt två meter.

– Sådana blyhalter som man hittills har ansett vara naturliga, säger Frauke Ecke vid SLU.

Forskarna tog blodprover på 46 kungsörnar som fångades i Norrlandslänen och satte sändare på 16 av dom och såg ett samband mellan högre blyhalter och älgjakten då tillgången till örnmat i form av slaktrester är som störst.

– Och där kunde vi se att blyhalten i blodet ökar som en följd av pågående jaktsäsong, säger Frauke Ecke.

Forskargruppen föreslår ett förbud mot jakt med blyammunition vilket svenska jägareförbundet som redan rekommenderar att gräva ner slaktrester är emot.

Riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligne tror däremot att fler jägare kommer börja använda alternativ kopparammunition som blivit både effektivare och billigare de senaste åren och inte minst eftersom studier också visat på risker för människor med blyrester från viltkött. Samtidigt finns lagliga begränsningar då kopparkulor inte får användas i alla kalibrar idag.

– Därför har vi till vår årsstämma en motion om att se över den här klassningen så att man ska kunna använda alternativ ammunition även i en av våra vanligaste kalibrar, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligne vid svenska Jägareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista