Gabriel Wikström sjukvårdsminister (S)
Foto: Adam Ihse, Johan Nilsson/TT

Regeringen drar inte tillbaka kritiserat vårdförslag

Regeringen drar inte tillbaka kritiserat vårdförslag
2:03 min

Regeringens förslag att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar inte ska kunna gå före i sjukvårdskön saknar stöd i riksdagen, som Ekot har rapporterat i dag.

Men sjukvårdsminister Gabriel Wikström tänker inte dra tillbaka den kritiserade propositionen.

– Vi kommer att fortsätta att lägga fram det här lagförslaget, därför att det här är en så viktigt fråga. Vård ska ges efter behov, och då handlar det om att sätta stopp för att man med hjälp av privata sjukförsäkringar ska kunna gå före i kön. Det ska vara behov som styr, och inte om man har tillräckligt tjock plånbok, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Som Ekot berättat kommer regeringens förslag om att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar inte ska få förtur i den offentligt finansierade sjukvården att fällas av oppositionen. Både alliansen och Sverigedemokraterna säger nej.

– Det är ett tramsigt förslag, beroende på att den typen av patienter går inte före i en enda vårdkö någonstans i Sverige, säger Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson.

Men sjukvårdsminister Gabriel Wikström underkänner det argumentet.

– Det kan inte Anders W Jonsson veta. Däremot så vet vi att antalet personer med en privat sjukvårdsförsäkring har ökat explosionsartat sedan början av 2000-talet. Och det väcker stora risker för att man också ska kunna utnyttja det här och gå före i vårdkön, säger han.

Regeringens lagförslag är del i en uppgörelse med Vänsterpartiet och tanken var att lagändringarna skulle träda i kraft den första augusti.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är besviken över att propositionen inte kommer att få stöd.

– Vi vill ha en jämlik och behovsstyrd sjukvård, och då vill vi ta till alla de verktyg som finns politiskt att säkerställa det.

Dagens besked från oppositionen betyder att två av sjukvårdsminister Gabriel Wikström lagförslag på kort tid ser ut att röstas ned i riksdagen. Även propositionen som ska stoppa privatiseringar av universitetssjukhus saknar majoritet.

Två ideologiska förslag, konstaterar han själv. Och egentligen är det inte förvånande att alliansen och SD är emot, säger Gabriel Wikström.

– De visar med det här ställningstagandet att de inte bryr sig om att man kan betala sig före i vårdkön.

Relaterat

Mer om Vård & omsorg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".