Anies Baswedan kramar om sin medkandidat Sandiaga Uno.
Anies Baswedan kramar om sin medkandidat Sandiaga Uno. Foto: Tatan Syuflana/TT.

Storseger i dagens guvernörsval i Jakarta enligt flera undersökningar

Anies Baswedan manar till lugn efter valet
1:24 min

Dagens guvernörsval i Jakarta har setts som ett test på Indonesiens unga demokrati och religiösa tolerans.

Efter en valkampanj som beskrivits som den smutsigaste, mest politiserade och splittrande lade i dag de över sju miljoner röstberättigade sin valsedlar och enligt flera vallokalsundersökningar gick den före detta ministern Anies Baswedan storsegrande ur striden.

Efter att ha gratulerats till segern så manade Anies Baswedan till en försoning i landet och lovade att jobba för alla i Jakarta oavsett religiös tillhörighet. Han själv är muslim.

Fram till för några månader sedan pekade allt mot att den nuvarande guvernören Basuki Purnama skulle få fortsatt förtroende. Som kristen var han den förste icke muslimen på posten på över 50 år.

Men allt vände efter ett valmöte då han sade att man inte ska vilseledas av ett stycke i Koranen som kan tolkas som att muslimer inte får välja en icke muslimsk ledare. Runt 90 procent av Indonesiens 250 miljoner stora befolkning är muslimer.

Det fick flera muslimska hårdföra grupper att kräva att Purnama skulle ställas inför rätta för blasfemi. Det skedde också och under hela valkampanjen har rättegången pågått parallellt och kommer att fortsätta i morgon.

Men trots detta pekade många opinionsundersökningar på att det skulle bli mycket jämnt i valet men nu ser Anies Baswedan ut att gå mot en storseger.

Återstår att se om de religiösa spänningarna nu lägger sig eller om de hårdföra islamisterna kommer fortsätta med sina krav på ett mer religiöst inflytande i landets politik.

Mer om Indonesien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".