Foto: TT.
Ukraina krävde att Ryssland skulle ställas till svars för nedskjutningen av passagerarplanet MH17. Foto: TT

FN-domstolen går inte på Ukrainas linje

Fortsätter utreda anklagelser om terrorfinansiering
1:15 min

Den internationella brottsmålsdomstolen i Haag går inte på Ukrainas linje när det gäller Rysslands inblandning i kriget i östra Ukraina. Däremot hävdar domstolen att Ryssland diskriminerar krimtatarer och ukrainska språket på annekterade Krimhalvön.

Domarna i den internationella FN-domstolen i Haag avslår alltså Ukrainas begäran om att Ryssland måste sluta finansiera utbrytarnas milis i östra Ukraina. De anser inte att det finns stöd i fördraget om internationell terrorism.

Kiev hävdar att Ryssland stöder terrorism och stämde Ryssland i domstolen i januari, i förhoppningen om ett snabbt stopp för för ryskt finansiellt, militärt och moraliskt stöd till utbrytarområdena Donetsk och Luhansk.

Kiev krävde också att domstolen skulle ställa Ryssland till ansvar för nedskjutningen av passagerarplanet MH17 i juli 2014 då 298 människor dödades.

Trots att den nederländska haveriutredningen kommit fram till att det var en rysk BUK missill, som fraktades in över gränsen till östra Ukraina och sedan sköt ned planet innan den kördes tillbaka, tar domstolen inte med det i sitt utslag.

Bara i den del som handlar om diskriminering av krimtatarerna och ukrainska språket på den av Ryssland ockuperade Krimhalvön går domstolen på Ukrainas linje och kräver ett stopp för diskriminering.
Ukraina hävdar att Ryssland finansierar terrorism, den saken kommer domstolen fortsätta utreda, vilket kan ta flera år.

Mer om Ukraina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".