Här vår egen jord, fotad från kometjägaren Rosetta. Foto: ESA/TT.

"Superjord" väcker nytt hopp om liv i rymden

En ny planet har upptäckts som enligt astronomer utgör det bästa hoppet hittills för liv i rymden utanför vårt solsystem.

Den nyupptäckta planeten kallas av astronomerna för "Superjorden" och kretsar kring en stjärna omkring 40 ljusår bort, vilket i sammanhanget ses som relativt nära vårt eget solsystem. 

Planeten beräknas vara omkring fem miljarder år gammal, ungefär 500 miljoner år äldre än vår egen planet, och står enligt forskarna ut bland andra liknande så kallade exoplaneter – alltså planeter utanför vårt eget solsystem.

– Det här är den mest intressanta exoplanet jag har sett på flera decennier, säger Jason Dittmann, astronom vid Harvardsuniversitet i USA, som lett forskargruppen.

"Superjorden" ligger inom den så kallade "Guldlockzonen", alltså det avstånd från dess stjärna som varken är för kallt eller för varmt. Det innebär att förutsättningarna för flytande vatten och därmed även för liv i den form vi känner till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".