Protester mot Lindhs Iranbesök

Utrikesminister Anna Lindhs besök i Iran för ett par veckor sedan har väckt starka känslor hos många av de iranier som lever i exil i Sverige, och flera olika organisationer har skickat in protester till regeringen.
Sussan Saberi på Kommittén för försvaret av iranska kvinnors rättigheter tycker att utrikesministern borde be Irans kvinnor om ursäkt, bland annat för att hon täckte sitt hår med sjal när hon åkte dit: – Att åka dit öppet, och iklädd slöja, var att trampa ner kvinnokampen i Iran. Kvinnor har kämpat väldigt länge i Iran för att motstå den obligatoriska slöjan, säger Sussan Saberi. ''Hon borde inte åkt'' Det är protester den iranska regeringen behöver höra, inte dialog, tycker Sussan Saberi. Avrättningar, fängslande av oliktänkande och tortyr i fängelserna samt det enorma kvinnoförtryck Sussan Saberi ser i sitt hemland tycker hon räcker som skäl för att inte åka, men Sverige EU har valt att inte isolera Iran just nu och har skickat en rad delegationer på hög nivå till Teheran det senaste året. EU:s och Anna Lindh argument för en dialog är att Iran är ett land där det just nu står och väger, men reformkrafterna i form av president Khatami och de konservativa, religiösa makthavarna som vill fortsätta med en strikt islamistisk politik, men argumentet att stödja de goda reformkrafterna ger inte Sussan Saberi mycket för: ''Är stening till döds reform?'' – Under Khatamis styre har 18 kvinnor stenats till döds. Är det det som är reform? Är det det som ni menar? Om samhället har förändrats är det tack vare folkets kamp, det har inte alls med regeringen att göra. Civil olydnad är en jättestark och kraftfull rörelse nu i Iran, särskilt bland ungdomar. Det är Michael Jackson som gäller, inte olika mullor och ayatollor, säger Saberi. Att reformkraften i Iran är så stark att den knappast går att stoppa tyckte även utrikesminister Anna Lindh att hon märkte av under sitt korta besök i Teheran, och hon säger att dialogen med regimen i Iran innebär att hon under sitt besök till exempel tog upp alla de känsliga frågor som protesterna gäller - rättssäkerhet, vikten av yttrandefrihet, kvinnors rättigheter, men kritiken om att hon täckte sitt hår med sjal, håller hon inte med om: ''Farligt bara se slöjan'' – Det är farligt om vi från västerlandet bara fokuserar på slöjan, för att då riskerar vi också att förlora en hel del av de anhängare som finns bland reformvännerna med kvinnor som faktiskt vill fortsätta med slöja. Iranierna är den näst största invandrargruppen i Sverige, de är cirka 70 000 personer, och flera av deras organisationer har skickat in protestbrev inför och efter utrikesministerns Iranbesök.
Maria Sjöqvist, utrikesreporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".