Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regler för fluorhaltigt släckskum dröjer

Publicerat torsdag 20 april 2017 kl 12.39
"Kan inte ha en period då Försvaret står utan effektiva material"
(2:06 min)
Miljöminister Karolina Skog om släckskum som försvaret använder
1 av 3
Miljöminister Karolina Skog säger att det är svårt att förbjuda ett visst släckskum. Foto: TT/Sveriges Radio
Flottiljchef Lars Bergström vid F17 i Kallinge.
2 av 3
Flottiljchef Lars Bergström. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Henrik Oretorp, kommunråd Halmstad
3 av 3
Henrik Oretorp är kommunråd i Halmstad, den enda ort där Flygvapnet fortfarande brandövar: "Vi ogillar att Försvarsmakten får undantag för att använda brandsläckskum – som förslaget ser ut så hotas dricksvattnet", säger han. Foto: Foto: Halmstad kommun

Det är fortfarande tillåtet med fluorhaltiga brandsläckskum. Förslag om skärpta regler som ska skydda miljön har kritiserats för att vara tandlösa.

För ett år sedan föreslog Kemikalieinspektionen skärpta regler: att man måste samla upp högfluorerat brandsläckskum när det används – men med några undantag, bland annat för Försvarsmakten, att slippa samla upp skummet vid sina brandövningar.

Kemikalieinspektionens förslag har fått kritik för att vara ineffektivt eftersom fluorskum då kan fortsätta släppas ut.

Planen var att reglerna skulle gälla från 1 januari i år, men de dröjer.

Försvarsmakten kommer att behöva fortsätta använda högfluorerade skum för att hinna släcka brand i exempelvis JAS-plan, säger flottiljchef Lars Bergström vid F17 i Kallinge.

– Det är ett litet flygplan med ganska mycket bränsle, piloten sitter grensle över motorn, och det är ett kolfiberflygplan som brinner väldigt fort. Detta gör ju att man snabbt måste vara på plats, säger Lars Bergström.

– Dessutom kan ett ju ett militärt stridsflygplan vara bestyckat med explosiva varor. Det gör att vi mycket, mycket snabbt måste kunna släcka bränder.

Kallinge blev ett ofrivilligt exempel på riskerna med högfluorerade brandsläckskum. I många år förorenade kemikalier från flottiljens brandövningsplats den kommunala vattentäkten i närheten.

Olyckan ledde till att riskerna med de fluorhaltiga kemikalierna, PFAS, mer började uppmärksammas.

Flygvapnet brandövar numera på en plats i Sverige – i Halmstad.
Halmstad kommun kritiserar de undantag som föreslagits för försvarets brandövningar.

Precis som i Kallinge har Halmstad en vattentäkt i närheten av flygflottiljen. Dricksvattnet bör skyddas, säger kommunrådet Henrik Oretorp (C):

 – Vi är rädda om de vattentäkter vi har.

Varför har ni en vattentäkt precis intill en övningsplats, det finns väl lämpligare ställen?

– Det är väl tvärtom, du får ställa frågan varför det finns en övningsplats precis intill vår vattentäkt. En vattentäkt är inte så lätt att hitta och definitivt inte att flytta. Det tror jag en övningsplats är, säger Henrik Oretorp.

Miljöminister Karolina Skog säjer till Ekot att nya regler är på väg, men hon är inte redo att förbjuda fluorskum helt:

– Det är inte alls en enkel fråga att förbjuda visst skum. Vi kan självklart aldrig ha en period där Försvaret eller Räddningstjänsten står utan effektiva material.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".