Forskare ser mörkt på Turkiets ekonomi

2:02 min

Att segern i den turkiska folkomröstningen blev så knapp är till nackdel för landets ekonomi. Det säger Erik Meyersson, Turkietexpert och forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

Ja-sidan vann med 51,4 procent i folkomröstningen nyligen. President Erdogan får mer makt men knappast det breda folkliga stöd som han hade hoppats på.

– Det är svårt att se att det skulle leda till någon ökad stabilitet, vare sig ekonomiskt eller politiskt. Man har utökat undantagstillståndet, man har fortsatt att arrestera oppositionella och så vidare. Än så länge har det inte verkat speciellt förtroendeingivande, säger Erik Meyersson.

Turkiet har redan en ekonomi i uppförsbacke. Arbetslösheten är 13 procent samtidigt som inflationen är hög. Landet befinner sig i det som ekonomerna kallar stagflation, säger Erik Meyersson.

Han tror att den knappa segern i folkomröstningen innebär att president Erdogan måste ägna sig mer åt att värna sin makt än åt att långsiktigt stärka landets ekonomi.

En som däremot tror att resultatet i den turkiska folkomröstningen gynnar ekonomin är Jacob Grapengiesser, fondförvaltare på East Capital.

– Oavsett vad man tycker om Erdogan eller den politiska situationen så tycker marknaden om stabilitet. Och marknaden förväntade sig ett ja. Och således får kanske ekonomin en liten kickstart här, mer än som hade blivit fallet om det hade blivit ett nej i folkomröstningen, Jacob Grapengiesser.

Turkiets valuta är svag. Och varje år måste Turkiet låna omkring 200 miljarder dollar, motsvarande en tredjedel av landets hela ekonomi.

En viktig outnyttjad reserv som Turkiet har är gruppen välutbildade kvinnor. Men det är en tillgång som Turkiet inte utnyttjar, arbetslösheten bland välutbildade kvinnor i Turkiet är hög, säger Erik Meyersson på Handelshögskolan i Stockholm.

– Det här är en av de stora stötestenarna för Turkiet, för att de ska kunna växa snabbare framöver, Erik Meyersson.

Bland svenskar har Turkiet varit ett omtyckt semesterland och en hel del svenskar har köpt lägenheter i Turkiet. Men den marknaden har drabbats hårt. Det säger Eva Lundqvist, presstalesperson på fastighetsmäklaren Mäklarringen.

– Redan i samband med den misslyckade statskuppen i somras så dog marknaden. Och utifrån det här valresultatet så ser vi inte något ljus i tunneln de närmaste åren, säger Eva Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista