Lazutina mister OS-medaljer

Den ryska skidlöperskan Larissa Lazutina som blev av med sitt OS-guld efter ett dopningsavslöjande, kommer sannolikt också att bli av med de två silvermedaljer hon tog under OS i Salt Lake City.
Lazutina var nämligen dopad med det förbjudna ämnet NESP vid två världscupstävlingar redan i december, det skriver Internationella Skidförbundet, FIS, i ett pressmeddelande. Enligt norska NRK kommer förbundet vid sitt möte i början av juni att formellt ta beslutet att ta tillbaka Lazutinas medaljer. Larissa Lazutina avslöjades under OS tillsammans med Olga Danilova och Johann Mühlegg med att ha använt en njurmedicien som innehåller ämnet nesp och som ökar mängden röda blodkroppar, och som därmed också ökar musklernas uthållighet. Samtliga stängdes av från allt tävlande i två år, däremot fick Mühlegg behålla två OS-guld, och Danilova fick behålla ett guld och ett silver som de tog innan dopninsavslöjandet gjordes. De aktuella dopningsproven togs nämligen efter den sista OS-tävlingen, de proven analyserades mer ingående än de dopningsprov som åkarna lämnade efter de andra tävlingarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".