Lars-Erik Lövdén, regeringens utredare om systematiskt bidragsfusk.
Lars-Erik Lövdén, regeringens utredare om systematiskt bidragsfusk. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekot granskar

Myndigheter kan få åtkomst till varandras register

Regeringens utredare: Kan föreslår begränsningav antalet id-handlingar
2:03 min

Den utbredda handeln med svenska personuppgifter och id-handlingar för att kunna arbeta och bo i Sverige illegalt är väldigt allvarlig. Det säger regeringens utredare om systematiskt bidragsfusk, Lars-Erik Lövdén.

– Vi kommer till att föreslå direktåtkomst för Migrationsverket till andra myndigheters register och vi kommer att föreslå direktåtkomst från folkbokföringen till andra myndigheters register. Sedan kommer vi också att ha ett antal förslag som siktar in sig till att begränsa antalet id-handlingar, säger Lars-Erik Lövdén, regeringens utredare om systematiskt bidragsfusk.

Som Ekot rapporterat under dagen pågår utbredd och delvis öppen handel med bland annat personnummer, adresser och anställningskontrakt, i syfte att låta papperslösa leva och arbeta i Sverige – och ofta utnyttjas av mindre nogräknade arbetsgivare. Utredaren och det före detta socialdemokratiska statsrådet Lövdén, som ska presentera sin utredning om ekobrott mot välfärden den 3 maj, ser allvarligt på problemet och kallar det "relativt omfattande".

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt för det skapar ju möjligheter för fusk och brott mot välfärdssystemet och det måste vi bekämpa med kraft.

Per Löwenberg, på den nationella gränspolisen, känner väl till handeln med identiteter för att kringgå regelverk.

– Vi har allt säkrare id-handlingar och passhandlingar som gör att de är svårare att förfalska och därför försöker man på olika sätt använda äkta handlingar som är andra personer eller få äkta riktiga tillstånd på felaktiga grunder. Men mängden av det tror jag är väldigt svår att sätta en siffra på.

De papperslösa som fuskar med identiteter utnyttjas ofta av arbetsgivare och hyresvärdar, säger Löwenberg.

– De här människorna som håller sig kvar i Sverige eller finns här utan att de har tillstånd och rätt att vistas här, de är i en väldigt utsatt situation och det här är ett av flera symptom på det. Håller man sig kvar här så blir man sårbar.

Han varnar för att papperslösa lever delvis utanför samhället och befarar att läget kommer att försämras ytterligare när fler människor ska utvisas.

– Situationen är inte under kontroll fullt ut. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".