Champs Elysees dagen efter attacken
Foto: Alice Petrén / Sveriges Radio

Åklagaren: Skytten känd av polis sedan tidigare

Skytten hade adresser till polisstationer i bilen
2:49 min

Polisen går ut med namn på misstänkta gärningsmannen. Det meddelades under en pressträff på fredagseftermiddagen med anledning av det misstänkta terrordådet i Paris.

– Gärningsmannen kunde snabbt identifieras som Karim Cheurfi, berättar åklagaren François Molins på en presskonferens i Paris.

Han var känd av polisen sedan tidigare, berättar Molins och bekräftar många av de uppgifter som funnits redan tidigare under dagen om Cheurfis bakgrund.

Ekots Alice Petrén som är på plats i Paris och har följt presskonferensen berättar att den ihjälskjutne beskrivs som en våldsverkare och har 14 år i fängelse bakom sig. I hans bil hittades vapen, en koran och papper med adresser till polisstationer.

– Det mest intressanta var att det inte några funnits tecken på att han var en radikaliserad islamist. Det var åklagarens viktigaste budskap, säger hon.

Om det rör sig om ett terrordåd är ännu oklart eftersom det hittills saknas motiv som tyder på det.

– IS tog på sig dådet väldigt fort, vilket har överraskat experter på terrorism. Det fanns inga tecken på att han radikaliserats, så sent som i februari greps han och släpptes igen i mars. Och man såg inga tecken på det när han togs in till förhör.

Inför söndagens presidentval är säkerhetsläget en stor fråga.

– När jag gått runt i dag har jag inte träffat någon som tänkt låta sig påverkas. Även om man kan tänka sig att det är i storstäder som Paris som människor skulle påverkas, säger Alice Petrén.

Polisen inledde en preliminär undersökning kring Cheurfi i januari och han förhördes den 23 februari, berättar Molins. När hans hem samtidigt undersöktes hittades dock ingenting som kunde karaktäriseras som misstänkt.

– I det läget upptäcktes inga kopplingar till radikala islamistiska rörelser, inget som motiverade en fortsatt utredning från vår sida, berättar åklagare Molins.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".