Ny lag hotar ungerskt universitet

2:06 min

I Ungern står rättigheter som den akademiska friheten och organisationsfriheten på spel, hävdar rektorn för det Centraleuropeiska universitetet i Budapest. En ny lag hotar enligt kritiker universitetets framtid, och Ignatieff anklagar nu Ungerns regering för att ha tagit universitetet som gisslan.

– Vi upplever att vi har hamnat i en korseld som egentligen inte har något med oss att göra. Och det gör mig arg, säger Michael Ignatieff, kanadensare och rektor för det Centraleuropeiska universitetet, CEU. 

– Herr Orbán, Ungerns premiärminister, är en demokratiskt vald politiker och om han har en politisk agenda är det ingenting jag kan göra åt saken. Men jag förstår inte varför han måste ta en institution som vår som gisslan, fortsätter han. 

För ett par veckor sedan klubbade det ungerska parlamentet igenom en lag som ska reglera verksamheten för utländska universitet i Ungern. Särskilt det Centraleuropeiska, som är ett ungersk-amerikanskt institut, säger man har privilegier som andra universitet saknar. Som att erbjuda både ungerska och amerikanska diplom.

Men i debatten har Ungerns regering också riktat in sig på att CEU, som förespråkar ett öppet samhälle, en gång i tiden grundades av den ungerska finansmannen och filantropen George Soros.

Nu sitter han som hedersmedlem i universitetets styrelse. Genom sitt ekonomiska stöd till organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och ger juridisk hjälp till asylsökande, anklagas George Soros av regeringen att försöka påverka den ungerska politiken.

Just nu är också en annan lag på gång som ska kräva att organisationer som är utlandsfinansierade registrerar sig, och enligt kritikerna på så sätt blir brännmärkta. 

Båda de här lagarna berör så grundläggande saker som akademisk frihet och organisationsfrihet, säger Michael Ignatieff. Han hoppas att regeringen kommer att backa.

– Vi är mycket bekymrade för frihetens framtid i det här landet, säger Michael Ignatieff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista