Sverige satsar mer i Världsbanken-fond

Lövin: Väldigt bra sätt hjälpa länder som tar ansvar.
1:26 min

Ytterligare 90 miljoner kronor satsas i en fond som Världsbanken bildat för fördelaktiga lån till medelinkomstländer som tar emot flyktingar.

Enligt biståndsminister Isabella Lövin har fonden bidragit till 36 000 arbetstillfällen för syriska flyktingar i Jordanien.

– Vi ser också att nu kommer fonden att vara öppen för andra medelinkomstländer, som har hand om flyktingar. Och det här har visat sig vara ett väldigt bra sätt att också hjälpa de länder som tar ett väldigt stort ansvar för flyktingsituationen i världen, säger biståndsminister Isabella Lövin.


Jordanien och Libanon har hittills kunnat låna billigt av Världsbanken för stöd till flyktingar och enligt Isabella Lövin ger det jobb med att bygga infrastruktur för vatten och avlopp till exempel.

Sverige bidrog med 180 miljoner kronor förra året och i år med ytterligare 90 alltså.

Valutafonden och Världsbanken träffas i Washington till vårmöte med en ny administration i USA där president Donald Trump signalerat politik som går i annan riktning än den svenska regeringens - det gäller frihandel, stöd till FN och andra internationella organisationer, klimatet och kvinnors hälsa.

Den svenska finansministern Magdalena Andersson säger att det betyder att Sverige måste arbeta hårdare för att övertyga andra.

– Sverige har ju under lång tid drivit att man ska fokusera mer på gröna investeringar som vi behöver - använda alla pengar som går för att förbättra möjligheten att stoppa klimatförändringarna - men också för att öka jämlikheten och jämställdheten. Det handlar också om att kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är viktigt för Sverige. Och det kommer vi att fortsätta driva oerhört hårt, säger finansminister Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".