Frauke Petry partiledare för AFD i Tyskland och medlemmar i partiet firar valframgångar.
Medlemmar i AfD och partiledaren Frauke Petry. Foto: TT.

Splittring inom AfD-partiet i Tyskland

Maktkamp mellan partiets olika inriktningar
1:29 min

När det tyska högerpopulistiska partiet AfD i dag samlas till kongress i Köln väntas stor dramatik både under och utanför mötet.

Sedan månader pågår en maktkamp mellan högerextrema och nationalkonservativa inriktningar inom partiet.

Och Kölns gator väntas fyllas med tiotusentals demonstranter mot främlingsfientlighet och nationalism idag.

Med kravallstaket i flera led stänger extrainkallad polis av området där partiet Alternativ för Tyskland håller sin kongress i helgen. Man räknar med uppemot 50 000 deltagare i de olika demonstrationerna som bland annat arrangeras av kyrkorna och flera civilsamhällesorganisationer.

Polisen förbereder sig också för våldsbenägna grupper som hotat att störa och attackera AfD-mötet.

En stillsam protest hölls redan igår kväll med en så kallad politisk nattbön i en kyrka nära kongresshotellet.

– Gemensamt med olika trosinriktningar försöker vi demonstrera för fred och politisk samexistens på vårt eget vis, förklarar prästen Rainer Fischer manifestationerna som hålls under parollen vårt kors har inga hakar.

På AfD:s upptaktsmöte inför höstens förbundsdagsval är det bäddat för öppen strid sedan Frauke Petry, partiets ansikte utåt, begärt stöd för att partiet inte ska ge utrymme åt extrema ståndpunkter.

Det handlar om ståndpunkter som hindrar att AfD vinner större inflytande i parlamenten. Samtidigt växer kritiken mot Petry som själv anklagas för att splittra partiet och därmed bidra till det minskande opinionsstödet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".