Jerk Wiberg, gruppchef för gränspolisens inre utlänningskontroller i region Stockholm
Jerk Wiberg, gruppchef för gränspolisens inre utlänningskontroller i region Stockholm Foto: Maria Repitsch / Sveriges Radio

Stockholmspolisen stoppar arbetsplatskontroller.

1:48 min

Gränspolisen i Stockholm saknar resurser att lagföra all illegal arbetskraft som påträffas vid kontrollerna.

Omfattningen av antalet illegala arbetare är stor och stockholmspolisen har inte resurser att hantera fler som skulle riskera att behöva frihetsberövas om man gjorde fler arbetsplatskontroller, enligt Jerk Wiberg, gruppchef för gränspolisens inre utlänningskontroller i region Stockholm.

Därför stoppas alla kontroller tillfälligt.

– Gör vi fler kontroller så mäktar vi inte med att handlägga dem. Så nu får vi helt enkelt stoppa arbetet och gå in och hjälpa till inne med handläggning istället, säger Jerk Wiberg, vid gränspolisens inre utlänningskontroller i region Stockholm.

Vad betyder det för kommande inspektioner?

– Ja, vi får helt enkelt lägga det på is ett tag för att komma ikapp. Vi har inte kapacitet att hantera allt för mycket, säger Jerk Wiberg.

Vad beror det på?

– Vi är för få i förhållande till verkligheten där ute. Hur ser verkligheten ut? Det finns tämligen många illegala arbetare inom olika branscher, framför allt kontanthandelsbranschen, säger Jerk Wiberg, vid gränspolisens inre utlänningskontroller i region Stockholm.

Polisen har i samarbete med Arbetsmiljöverket och Skatteverket intensifierat arbetsplastkontroller bland arbetsgivare som man misstänker kan använda sig av illegal arbetskraft.

Personer som har frihetsberövats har bland annat haft arbetstillstånd i ett annat EU-land, men valt att arbeta illegalt i Sverige.

Vid andra kontroller har Skatteverket funnit mer kontanter i en kassaapparater än vad som slagits in - vilket väckt misstankar om att det kan förekomma utbetalningar av svarta löner, säger polisinspektör Jerk Wiberg och ger flera exempel på arbetsplatser som har kontrollerats.

– Det är restauranger, kemtvättar, butiker,  biltvättar, Bilverkstäder och nagelsalonger. Och sådana arbetsplatser, och utöver kontanthandelsbranscher har vi även städ- och byggbranschen, säger Jerk Wiberg.

Illegala arbetstagare har också vid tillfällen lämnats utan åtgärd, säger polisen.

Det har förekommit när Migrationsverkets förvarsplatser har varit fullbelagda, då har polisen ingenstans att placera de omhändertagna personerna.

– Det får ju konsekvenser emellanåt att människor som vi hittar och som vistas här illegalt blir utsläppta på gatan utan att vi gör någonting. De är personer som sedan försvinner, säger Jerk Wiberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista