En cyklist i snö.
En cyklist i Malmö där det snöade förra veckan. Foto: Johan Nilsson/TT

Kraftigt snöoväder över Mellansverige

SMHI: Låt bilen stå!
0:33 min

Ovädret riskerar att lamslå trafiken i delar av Mellansverige. SMHI uppmanar att inte ge sig ut med bil och i morgon kan människor få stanna hemma från jobb och skola.

– Redan nu har trafiken blivit stående i Värmland. Det bästa är att undvika att ge sig ut på vägarna och i synnerhet om man inte har dubbdäck, säger Alexandra Olsson, meterolog på SMHI.

Under måndagskvällen befinner sig lågtrycket över Värmland och Dalarna, där snön och de friska vindarna redan ställt till oreda trafiken.

Värst väntas vädret bli över Gävleborg, under natten och morgonen. SMHI har utfärdat en klass 2 varning över Gävleborg, den näst högsta varningsklassen.

– Det kan bli mellan 10 och 30 centimeter nysnö över Gävleborg och läget förvärras ytterligare av  den kraftiga blåsten, säger Alexandra Olsson, som uppmanar förare att ställa bilen.

Det är lågtrycket som svept över nordatlanten och som letat sig in över Mellansverige där det snurrat runt och på så vis ökat i kraft.

April har på många håll varit den kallaste i sitt slag på länge och förändring upp mot normala temperaturer dröjer ännu.

Från och med 15 april är det i normala väderlag förbjudet med dubbdäck på bilarna. Det innebär att de flesta bilister bytt till sommardäck.  

Även under tisdagen kan vädret orsaka problem, framförallt i Gävleborg. Alexandra Olsson uppmanar människor att hålla sig inomhus.

Kan det bli aktuellt att folk får stanna hemma från jobb och skolor?

– Det är frågan, särskilt när det gäller Gävleborg. Jag tycker man bör fundera på om man behöver ge sig ut. Och man behöver ta extra tid på sig, även om man tar sig fram till fots, säger Alexandra Olsson.

Att så mycket snö kommer så sent i april är ovanligt enligt SMHI. Vintern har varit nederbördsfattig i Mellansverige och grundvattnet lågt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".