Politisk samling mot terrorism

I dag, drygt två veckor efter dådet på Drottninggatan i Stockholm, träffas regeringen och Alliansen för att försöka komma överens om hur Sverige ska bli bättre på att förebygga terrorism.

Att kampen måste skärpas är alla eniga om. Bland åtgärder som diskuterats väntas det bli stor enighet kring förslag om bättre samarbete mellan myndigheter samt kriminalisering av samröre med terrororganisationer.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) ska lägga fram förslag på minst tre nya åtgärder.

En utredning ska tillsättas om hur samröre med terrororganisationer ska kriminaliseras. Det kan innebära att fler typer av stöd till sådana organisationer kan straffas. Samtliga borgerliga partier står bakom förslaget.

Vidare föreslås lättad sekretess mellan myndigheter som Polisen, Säpo och Migrationsverket så att de kan utbyta information snabbare. Även här finns det stöd från de borgerliga.

Ett tredje förslag gäller att använda elektronisk fotboja på personer som bedöms vara ett säkerhetshot, men som av olika skäl inte kan utvisas. Här är M och KD är positiva medan C och L är skeptiska.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har inte bjudits in till överläggningarna.

Moderaternas förslag mot terrorism:
Skärp straff för brott med terrorismkoppling
Öka resurserna till FRA och Must
Ge Säpo tillgång till information från signalspaning parallellt med förundersökning
Öka polisens kameraövervakning av offentliga platser
Prioritera Migrationsverkets och Säpos riskbedömningar av personer

Centerpartiet:
Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm tidigare i april öppnar Lööf också för både fler utvisningar och utökad kameraövervakning.

Miljöpartiet:
Personer som fått avslag och bedöms vara säkerhetsrisk ska få fotboja.
Mer pengar till Säpo.
Större befogenhet mellan Säpo och polisen att byta information.

Kristdemokraterna:
Kräver att personer som har en hög risk för att inte följa avvisningsbeslut ska kunna beläggas med fotboja, även utan att ha bedömts som en säkerhetsrisk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".