Diverse piller.
De flesta av EU:s medlemsländer vill att EMA placeras hos dem. Foto: Gorm Kallestad/TT.

Sverige lobbar för att få EU-myndighet

"Det gäller att vi är väl förberedda"
1:53 min

Sverige satsar stort på att få EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Sverige när britterna lämnar unionen. Motsvarande minst 50 heltidstjänster jobbar med projektet.

Christer Asp leder arbetet från ett nyinrättat sekretariat på Socialdepartementet. Han tror att Sverige har goda chanser.

– Man ska aldrig underskatta sina konkurrenter, men när man tittar på alla de faktorer som är viktiga för var EMA ska placeras, då anser jag att Sverige ligger i topp.

Det har blivit en hård dragkamp om vilket land som ska få överta EMA när Storbritannien lämnar EU.

Hela 22 av 27 återstående medlemsländer har anmält att de vill ha myndigheten. Förutom en hel del prestige är det 900 kvalificerade jobb som står på spel.

Myndigheten beslutar vilka läkemedel som får marknadsföras inom EU och den får besök av 40 000 experter varje år.

Flera departement är inblandade i kampanjen och länsstyrelserna i Stockholm och Uppsala har fått särskilda uppdrag av regeringen att redovisa hur väl myndigheten skulle kunna fungera i Sverige.

Caroline Törnemo jobbar på EMA-sekretariatet med att hålla ihop arbetet.

– Det gäller ju att vi är väl förberedda. Vi ska ha klart för oss hur många hotellnätter som finns i Stockholmsområdet och vi ska ha en bild av hur vi ska lösa bostadssituationen. Vi ska hjälpa de EMA-anställda att starta sina liv och sitt arbete i Sverige.

Men flera andra länder är lika sugna som Sverige på att få uppdraget.

Danmark är en av Sveriges främsta konkurrenter och som Ekot berättat tidigare har skånska regionalpolitiker sagt att ett EMA i Köpenhamn vore bättre för skåningarna än en placering i Stockholm/Uppsala.

Och i det danska kampanjmaterialet marknadsförs Skåne som en del av vad Danmark har att erbjuda.

Här konkurrerar alltså Sverige, inte bara med andra medlemsländer, utan också med en av sina egna regioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".