Unionen
Foto: Janerik/Henriksson/TT.

Facket tror på lägre tillväxt

"Lägre offentlig konsumtion"
1:06 min

Facket Unionen skriver ned sina förväntningar på tillväxten. I en ny prognos tror facket på 2,8 procents tillväxt i år och att den backar till 2 procent nästa år.

Det är bland annat dålig matchning på arbetsmarknaden som ligger bakom, enligt tjänstemannafacket Unionen.

– Framför allt beror det på att offentlig konsumtion sjunker och att vi inte tror att arbetsmarknaden klarar av att matcha kompetens med de lediga jobb som finns. Inom byggsektorn tror vi att byggboomen mattas av för att man inte hittar rätt folk, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen. 

Samhället har redan tagit de största kostnaderna för den ökade migrationen, därför minskar den offentliga konsumtionen och tillväxten mattas av.

Jämfört med regeringen och Riksbanken hamnar Unionen lite högre i sin bedömning i år, men lite lägre nästa år. 

Matchningsproblemen, alltså skillnaden mellan kompetensen hos de som söker jobb och de lediga jobben, kommer att fortsätta öka från en redan hög nivå.

– Det leder per definition till att tillväxten avtar, säger Henrik Ehrenberg. 

Arbetsförmedlingen har förutspått att arbetslösheten vänder uppåt nästa år, men Unionen bedömer att den fortsätter att minska marginellt till 6,7 procent 2018. 

– Att de personer som har kommit till Sverige nu ska ut på arbetsmarknaden kommer naturligtvis att leda till att nedgången i arbetslösheten inte går så fort som den hade kunnat göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".