Björn Rosengren, ny vd för Sandvik, presenterades under en pressträff i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Björn Rosengren, vd för Sandvik. Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT

Oväntat starkt kvartal för verkstadsjätten

Sandvik: "Vi blev överraskade"
1:21 min

Sandvik steg rejält på börsen i dag efter att företaget presenterat oväntat stor vinst i första kvartalsrapporten för 2017. Industriföretagets försäljningnssiffrorna visade också sig vara bättre än vad anlytikerna först hade trott.

Dagens starka resultat överraskade inte bara marknaden utan även högsta ledningen på företaget.

– Det som är mest överraskande är att marknaden har kommit så snabbt nu. Tittar vi tillbaka på förra året började det hända saker först i tredje kvartalet och som sedan slutade med en stark sista delrapport. Att det skulle fortsätta förbättras kraftigt nu överraskade oss, säger Sandviks vd Björn Rosengren. 

Att verkstadsföretaget gått bra de under årets första kvartal kan man se i Sandviks orderbok.

Under de senaste månaderna har bolagets orderingång ökat med 16 procent jämfört med samma kvartal i fjol, värderat till 25 miljarder kronor i dagens rapport.

Enligt Sandvikschefen Björn Rosengren har efterfrågan varit stark i alla affärsområden men vill framförallt lyfta upp gruvdivisionen som sett en ökning på ordersidan med 30 procent. Han är också glad företagets utveckling på andra sidan Atlanten.

– Vi brukar titta på Asien, Europa och Nordamerika och bland dem är det Nordamerika som sticker ut. Trots att det har varit kämpigt för oss där under en lång period ser vi hur det har förbättrat sig ordentligt för andra kvartalet i rad, säger Björn Rosengren. 

Sandvik gör också ett bättre resultat än i fjol, med över en miljard kronor mer i vinst, vilket Björn Rosengren bland annat tillskriver effektiviseringar i företaget.

– Det finns en hel del effektiviseringar som har gjorts, besparingar som har skett tidigare och en viktig del är att man har arbetat med att stänga ner fabriker, anpassa våra försäljningar och administrationskostnader. Det har under den här perioden givit resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".