Våldet i Mexiko ökar – presidenten kritiseras

1:49 min

I Mexiko mördades 35 personer runt om i landet över helgen. Det ökande våldet i Mexiko tros ha koppling till det maktvakuum som uppstod när myndigheterna i januari i år utlämnade knarkkungen el Chapo Guzman till USA.

Knarkkungen 'El Chapo' Guzmans livvakt, alias El Chimal, begravdes i delstaten Sinaloa efter att ha mördats för några dagar sen.

Kortegen eskorterades av beväpnade män som sköt i luften för att markera att Sinaloakartellen fortfarande är starka, trots att dess ledare utlämnats till USA.

Efter att myndigheterna grep och utlämnade 'El Chapo Guzman' har våldsamheterna i Sinaloa skjutit i höjden, precis som i resten av landet. Bara i helgen dödades 35 personer i norra och västra Mexiko, där rivaliserande knarkkarteller strider om makten över smugglingsrutter och territorium.

I mars dödades över 2000 personer i Mexiko, den högsta siffran sen 2011, då knarkkriget pågick som värst. Många skyller det ökande våldet på president Enrique Peña Nieto.

– Peña Nieto använder samma misslyckade strategi som sin föregångare Felipe Calderón. Han använder militären för att föra krig mot knarkkartellerna, det kommer bara förvärra våldet, säger den välkända mexikanska analytikern Denise Dresser till TV-kanalen Univision.

De flesta analytiker är överens som att korruptionen är det grundläggande problemet i Mexiko, där lokala politiker och polis ofta samarbetar med knarkkartellerna. De senaste månaderna har flera högt uppsatta politiker gripits anklagade för omfattande korruption.

Det mest kända fallet är Javier Duarte från regeringspartiet PRI, som misstänks ha förskingrat flera hundra miljoner dollar under sin tid som guvernör i delstaten Veracruz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista