Venezuela
Protester i Caracas under måndagen. Foto: Ariana Cubillos/AP/TT.

Fortsatt våldsamma protester i Venezuela

Nicolás Maduro: Vill samtala med oppostitionspartierna
1:38 min

Det blev ytterligare en dag med protester i Venezuela, protester som återigen slutade våldsamt. Två personer dog i skottlossningar i västra delen av landet, och sju personer skadades enligt åklagarmyndigheten.

Sammanlagt har 23 personer dödats under de senaste veckornas demonstrationer både för och mot president Nicolás Maduro. Han har uppmanat oppositionen att sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Jag vill samtala med oppositionen så att de överger våldsamheterna och försöken att genomföra en statskupp, sa Nicolás Maduro i sitt eget TV-program.

Men samtidigt meddelade en av oppositionsledarna, Maria Corina Machado, att myndigheterna utfärdat en arresteringsorder mot henne. Tidigare har regeringen hotat flera oppositionsledare med att de kommer att åtalas anklagade för att ha uppmanat till våld.

Oppositionen avvisar förhandlingar, med motiveringen att regeringen bara vill få stopp på protesterna. I höstas avbröt oppositionen en liknande demonstrationsvåg efter att katolska kyrkan försökt medla mellan parterna. Den dialogen bröt samman och oppositionen framstod som splittrad.

Den här gången har man ända sedan protesterna började upprepat fyra krav: Att regeringen utlyser nyval, släpper fängslade politiker, upprättar en humanitär korridor för mat och mediciner och respekterar parlamentet, som kontrolleras av oppositionen.

Mer om Venezuela

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".