Buskage i förgrunden och Nordkoreas flagga i bakgrunden
1 av 2
Den nordkoreanska flaggan vajar över Nordkoreas ambassad i Peking. Foto: Mark Schiefelbein/TT.
Amerikansk ubåt med sydkoreanska skepp.
2 av 2
Amerikanska ubåten USS Michigan. Foto: Jo Jung-ho/TT.

Kina visar tecken på att stödja hårdare sanktioner mot Nordkorea

1:54 min

USA:s president Donald Trump kräver nya straffåtgärder mot Nordkorea och en av amerikanska flottans ubåtar befinner sig nu i en Sydkoreansk hamn. Samtidigt ska representanter från USA och USA-allierade Sydkorea och Japan träffas i dag i Tokyo för att diskutera Nordkoreas utveckling av kärnvapen.

Men hur hård press som kan sättas på Nordkorea beror i mycket på Kina, som visat tecken på att stödja kraven på hårdare sanktioner.

Nyhetsportalen NKNews uppmärksammar att fyra nordkoreansk fartyg har tillåtits att gå in i den kinesiska kolhamnen Tangshan efter att ha väntat till havs i ett par veckor.

Men nyhetsportalen rapporterar också att priset på kuponger för bensin och diesel i Nordkorea ska ha gått upp kraftigt sedan förra veckan, enligt uppgifter från utländska medborgare boende i Nordkorea.

En prisökning på bensin och diesel i Nordkorea skulle kunna vara en följd av hot från Kina om att stänga av oljeledningen till det slutna landet.

Det mesta av Nordkoreas olja kommer från Kina vilket gör Nordkorea extra sårbart om kinesiska myndigheter bestämmer sig för att använda oljeleveranserna för att pressa Nordkorea att stoppa sin utveckling av kärnvapen.

Trots att Kina och Nordkorea har stått varandra nära har ett stopp av oljeleveranserna diskuterats öppet den senaste tiden av den halvofficiella kinesiska tidningen Global Times.

Nordkorea förbjuds av FN att fortsätta sina atomprogram med provsprängningar och provskjutningar, något som även Kina blivit tydligare med att poängtera.

Kinas ledare Xi Jinping sade senast i går under ett samtal med USA:s president Donald Trump att Kina motsätter sig alla brott mot besluten i FN:s säkerhetsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista