Wikipedias grundare Jimmy Wales
Wikipedias grundare Jimmy Wales ska starta nyhetssajten Wikitribune.

Wikipedias grundare vill lösa problemet med falska nyheter

Wikitribune ska bli en nyhetssajt där läsarna kan korrigera artiklar och påverka innehållet.

Jimmy Wales som drog igång Wikipedia har ett nytt projekt på gång som ska tackla problem som falska nyheter, felaktiga artiklar och överdriven sensationalism. Det skriver BBC

Idén är att kombinera krafterna från professionella journalister och läsare som vill bidra frivilligt. Sajten ska finansieras helt och hållet av läsarna för att göra den oberoende av annonser och inte behöva jaga sidvisningar. 

– Nyhetsjournalistiken är trasig men vi vet hur vi kan laga den, säger Jimmy Wales i en video som lags ut på projektets sajt. 

Förutom att frivilliga kan bidra med redigering och faktakoll efter att artiklar publicerats hämtar han även andra idéer från Wikipedia Det gäller särskilt att alla faktapåståenden behöver en tydlig källhänvisning. 

Korrigeringar och andra tillägg som frivilliga lägger in kommer inte synas direkt på sajten utan måste först godkännas av en anställd redaktör. Artiklar kan också initieras av frivilliga som lämnar ett utkast till redaktörerna för vidare redigering och faktakoll. 

Till en början är ambitionen att kunna anställa minst tio professionella journalister som kan driva sajten. För att göra det ber Wikitribune om donationer, Jimmy Wales förhoppning är att de som donerar bidrar med en summa varje månad. 

Även om det är de anställda redaktörerna som fattar beslut om innehållet ska de som bidrar med pengar kunna påverka vilka ämnen som bevakas. 

– Om du får ihop tillräckligt många som är intresserade av Bitcoin och de flaggar för det när de går in som månadsdonatorer så kommer vi anställa en person på heltid som bevakar just det området, säger Jimmy Wales till BBC. 

Joshua Benton på Harvards Nieman Journalism Lab tror att den här sidan kan dra ihop en skara följare som betraktar den som trovärdig. Han tror dock inte att det här är en färdig lösning för hur nyhetsförmedlingen kommer fungera i framtiden. 

– Tio, tjugo personer kommer inte "laga nyhetsjournalistiken". Icke vinstdrivande journalistik kan fungera om det görs i liten skala och har något som är unikt. Men jag kan inte se hur man kan skala upp detta till att bli en stor nyhetsorganisation, säger Joshua Benton till BBC.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista