Genrebild på våldtäkt och facebooks logotyp
Credit: Emelie Rosén/Sveriges Radio, Janerik Henriksson/TT

Tre döms för Facebook-våldtäkten

Domaren: "Man kan inte samtycka när man är i en sådan situation"
1:36 min

Det blev fällande domar för samtliga åtalade i det uppmärksammade våldtäktsfallet som sändes live på Facebook från en lägenhet i centrala Uppsala. Två män – 18 och 21 – döms för våldtäkt och 24-åringen, som filmade händelsen, döms för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

För 18-åringen blir påföljden ett års fängelse, 21-åringen döms till två år och fyra månader i fängelse och 24-åringen döms till 6 månaders fängelse. Uppsala tingsrätten har i stort sett gått på åklagarens linje, säger Mattias Pleijel, Sveriges Radios reporter på plats.

– Åklagaren hade yrkat på medhjälp till våldtäkt alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Där har man då dömt på underlåtenhet att avslöja våldtäkt. I övrigt har man gått på åklagarens linje.

Domare Nils Pålbrant säger att rätten har bildat sig en bra bild över händelseförloppet och att man har bedömt att kvinnan har befunnit sig i en utsatt situation och har inte kunnat freda sig.

– Även om de tilltalade säger att man har haft samtycke till det här så kan man inte enligt lagen samtycka när man befinner sig i en sån situation. Och när de då har haft sex med henne innebär de att hon har blivit våldtagen av det här.

Den 24-årige mannen som filmade händelsen borde ha insett att bilderna på kvinnan skulle spridas och att det skulle vålla stor skada för henne, säger Nils Pålbrant.

Stefan Wallin, 21-åringens advokat säger att han är förvånad över domen mot hans klient och att de är troligt att han kommer överklaga.

– Det är min uppfattning att det inte kan anses vara styrkt att han har begått våldtäkt, säger Stefan Wallin. Med största sannolikhet kommer vi att överklaga den här domen.

Det var i januari som de tre männen greps efter att flera medlemmar i en sluten Facebook-grupp rapporterat våldtäkten till polisen. Enligt vittnen som såg videon var kvinnan, som är i 30-års åldern, medvetslös och orörlig under hela händelsen. De två yngre männen – 18 och 21 – stod åtalade för våldtäkt medan 24-åringen, som filmade händelsen, åtalades för medhjälp till våldtäkt och grovt förtal. Rättegången inleddes den 11 april.

Related

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".