Stockholms Tingsrätt, Keybord musiker Split
1 av 2
Foto: TT/Montage
Stim - Tonsättarnas internationella musikbyrå
2 av 2
Stim - Tonsättarnas internationella musikbyrå Foto: Arkivfoto.

Fem chefer inom myndigheter åtalas för mutbrott

Åklagare: "Middagarna var inte tillåtna"
1:46 min

Idag väcktes åtal mot fem chefer inom kulturmyndigheter misstänkta för mutbrott. Enligt åtalet ska de ha låtit sig bjudas på dyra middagar av föreningen Svenska tonsättare och Sveriges kompositörer och textförfattare. Företrädare för föreningarna åtalas också.

– Det handlar om ett antal middagar som myndighetspersoner låtit sig bjudas på i större sammanhang, säger Alf Johansson, chefsåklagare på Riksenheten mot korruption.

– Jag har väckt åtal därför att jag anser att det har varit sådana situationer att de här middagarna inte varit tillåtna, säger han.

2014 avslöjade P1-programmet Kaliber att föreningen Svenska tonsättare regelbundet bjudit statliga kulturmakthavare på påkostade middagar. I dag väcktes åtal mot fem chefer inom myndigheterna Statens musikverk, Statens kulturråd och Konstnärsnämnden. De misstänks för tagande av muta.

Två representanter för föreningen Svenska tonsättare och Sveriges kompositörer och textförfattare åtalas för givande av muta. De straff som kan bli aktuella är dagsböter. 

Enligt chefsåklagare Alf Johansson finns ingen exakt gräns för hur stora gåvor en myndighetsperson får ta emot.

– Man får avgöra det beroende på vilken myndighet man tillhör och vad ens myndighetsutövning består i, säger han.

Samtliga åtalade förnekar brott. Försvarsadvokat Thomas Bodström företräder en av de åtalade myndighetsföreträdarna. 

- Hon tycker att det är helt obegripligt att hon kan vara anklagad för något sådant här, hon har inte haft någon personlig anledning att gå dit, det har varit en viktig del av hennes arbete och till nytta. Om det här skulle bli en fällande dom går det knappt att gå på några arbetsmiddagar i framtiden, säger Thomas Bodström. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".