Telia, telenor, tele2 och Tre. Svenska mobiloperatörer
Enligt TT ska alla de svenska operatörerna omfattas av utredningen. Foto: TT

Svenska teleoperatörer misstänks för konkurrensbrott

Telenor: "Kommer samarbeta med kommissionen"
1:26 min

EU-kommissionen har i dag gjort inspektioner och inlett utredningar mot flera stora telekombolag då man misstänker att de kringgått EU:s konkurrenslagstiftning.

Det säger kommissionens chef för representation i Sverige, Katarina Areskoug Mascarenas.

– Vi är oroliga för att det finns svenska mobiloperatörer som kan ha brutit mot eu:s konkurrensrättsliga regler.

På vilket sätt?

– Ja, det kommer undersökningen att utvisa men det finns ju då regler inom i EU-rätten att man får inte snedvrida konkurrensen.

Katarina Areskoug Mascarenas vill inte gå in exakt på vilka företag som dagens oannonserade besök riktade sig mot men enligt TT ska det gälla alla fyra stora mobiloperatörerna och dom oanmälda besöken ska ha gjorts tillsammans med Konkurrensverkets personal.

Besöken ska ha gjorts efter misstankar om att storbolag som Telia och Telenor kan ha ägnat sig åt verksamhet som begränsar konkurrensen på den svenska marknaden. Flera av dom svenska mobiloperatörerna har under dagen bekräftat att sådana utredningar har inletts.

Vid Slussen i centrala Stockholm håller mobiloperatören Telenor till, och där pågick fortfarande EU-kommissionens inspektion när Ekot träffar presschefen Aron Samuelsson.

– Det vi kan bekräfta är att det gäller potentiellt konkurrensbegränsande verksamhet och där kommer vi samarbeta med EU-kommissionen på alla punkter för att försöka förenkla deras arbete så mycket som möjligt, kommenterar han dagens utredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".