Wallström lovar hemligt svar om Saudiröst

1:00 min

Efter hård kritik säger utrikesminister Margot Wallström att riksdagspartierna ska få information om hur Sverige röstade när Saudiarabien valdes in i Fn:s kvinnokommission.

Informationens ska lämnas under sekretess i utrikesnämnden. Regeringen har hittills vägrat svara på hur Sverige röstade. Bland andra Liberalernas ledare Jan Björklund har krävt besked.

– Saudiarabien är ju världens i särklass mest kvinnoförtryckande stat och det att de är med och bestämmer över och skulle det vara så att Sverige, som men ganska hög svansföring en feministisk utrikespolitik. 

Det var förra veckan som Saudiarabien röstades in i FN:s kvinnokommission och nu kräver alltså den borgerliga oppositionen att utrikesminister Margot Wallström berättar hur Sverige röstade.

Margot Wallström har inte varit tillgänglig för någon kommentar men nu ikväll skriver hon på sin Facebook-sida att Sverige inte kan redovisa offentligt hur man röstar i en sluten omröstning, men att hon kommer att berätta det för riksdagspartiernas representanter i utrikesnämnden där mötena förs under sekretess. Hon skriver också att Sverige inte har ingått några röstbyten i valet till FN:s kvinnokommission.

Hans Corell, tidigare rättschef i FN, bekräftar för TT att det i Ecosocs stadgar sägs att omröstningarna när det gäller val till underkommittéer är hemliga. Länderna får inte veta, åtminstone inte officiellt, hur de enskilda rösterna fördelats.

M-ledaren Anna Kinberg Batra kräver dock att Sverige "säger vad man tycker" och redogör för hur rösten har använts.

– Det här är en regering som har väldigt hög profil med en feministisk politik och som vill öka transparensen. De kan väl berätta för svenska folket vad man tycker, det måste de kunna göra. Sedan finns det alltid hänsyn att ta i olika tekniska frågor.

Centerledaren Annie Lööf vill ha svar från den feministiska svenska regeringen. L-ledaren Jan Björklund säger att möjligheten att Sverige skulle ha sagt ja till saudierna bara inte får vara sann.

– Saudiarabien är en av de allra värsta, kanske den värsta, kvinnoförtryckande diktaturen i världen, säger han och räknar även länder som Iran till den kategorin.

Margot Wallström undrar i sitt inlägg över hur Jan Björklund hanterade liknande frågor under sin tid i regeringen 2014.

"Värt att notera i sammanhanget är att Jan Björklund var chef för det departement som ansvarade för FN:s kvinnokommission när Ecosoc med Sverige som medlem valde in Iran i kvinnokommissionen 2014." skriver hon.

Wallström skriver att beslutet om hur Sverige skulle göra inte var politiskt, det följde de regler som gäller för omröstningar i det aktuella FN-organet. Regionala grupper nominerar företrädarländer och de väljs sedan oftast in utan diskussion.

"Saudiarabien hade utsetts till representant i sin regionala grupp. I det här fallet begärde ett land med kort varsel omröstning", skriver hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista