Kerstin Sollerbrant framför barncancerfondens roll up.
Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Brist på forskning ger få nya mediciner mot barncancer

"Fortfarande vanligaste dödsorsaken"
2:16 min

Det behövs fler nya mediciner mot barncancer. På senare år har det varit en boom av nya mediciner, men framgångarna gäller bara vuxna. Det visar en rapport från Barncancerfonden.

Anledningen är att det forskas för lite, enligt Barncancerfonden.

– För vuxna cancerpatienter finns det många nya innovativa biologiska läkemedel som är utvecklade nu, som är skräddarsydda för varje patient, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Hon fortsätter och säger att det den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan ett och fjorton år är just cancer och att de nya medicinerna inte kommer barnen till godo.

Mot bland annat blodcancer, hudcancer och prostatacancer har det på senare år kommit nya läkemedel, som bromsar sjukdomen och drastiskt förlänger livet för de drabbade, men barncancer står och stampar. Runt 80 procent botas, men överlevnaden har inte förbättrats de senaste 15 åren.

Nya mediciner lyser med sin frånvaro. En orsak är ekonomi. Förhållandevis få barn drabbas av cancer, och det gör att lönsamheten är låg för den som utvecklar läkemedel.

– Den viktigaste förändringen är att tvinga läkemedelsbolagen att tänka barn när de utvecklar sina mediciner, och att få bort det här kryphålet ur EU-lagstiftningen, säger Kerstin Sollerbrant på Barncancerfonden, som anser att EU:s regler på området behöver skärpas.

Nuvarande regler säger att om en medicin utvecklas mot en diagnos som inte finns hos barn - till exempel bröstcancer - så slipper företagen att göra studier på barn.

Men de molekylära och genetiska mekanismerna kan vara desamma för bröstcancer och cancerformer som drabbar barn och därför behöver kraven förändras anser Barncancerfonden. 

En annan väg att gå skulle kunna vara att samhället hjälpte till att finansiera läkemedelsutveckling. 

– Vi tror också att man inte bara kan arbeta med piska på läkemedelsbolagen. Vi alla måste inse att bolagen måste ha ekonomiska incitament, säger Kerstin Sollerbrant.

Vad ska man göra?

– Man skulle kunna dela riskerna med läkemedelsbolagen, till exempel att det offentliga deltar med viss finansiering, kanske mot en rabatt på läkemedlen senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".