Rick Perry
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT.

Energiministern: USA bör följa Parisavtalet

USA bör fortsätta att följa Parisavtalet om att minska utsläppen av växthusgaser, men avtalet bör omförhandlas, enligt landets energiminister Rick Perry.

Ministern hävdar att vissa europeiska länder inte gjort tillräckligt för att begränsa utsläppen.

USA:s president Donald Trump har ännu inte bestämt sig för om landet ska fortsätta följa avtalet. Ett beslut i frågan väntas nästa månad.

– Jag kommer inte att gå till USA:s president och säga "låt oss lämna Parisavtalet". Vad jag kommer att säga är att vi nog måste omförhandla det. Vi måste sätta oss ner och de måste bli mer seriösa gällande avtalet, sade Perry.

Han sade att USA och Kina verkligen gjort insatser för att minska utsläppen, men ifrågasatte Frankrike och Tysklands agerande.

Han gav inga specifika uppgifter gällande Frankrike. Vad gäller Tyskland kritiserar han deras användande av kol.

– Vad jag menar är att du inte ska skriva på ett avtal och sedan förvänta dig av oss att följa avtalet om du inte själv ska följa det, säger Perry.

Parisavtalet förhandlades i slutet av 2015. Det slår fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader Celsius jämfört med förindustriell tid. Avtalet trädde i kraft den 4 november i fjol.

Under sin presidentkampanj sade Trump att med honom som president skulle USA dra sig ur Parisavtalet. Efter att han tillträtt på presidentposten har han försökt att undvika att kommentera avtalet och vid ett tillfälle sagt att han är "öppen i frågan".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".