Myndigheter kan tvingas stänga ner i USA

1:54 min

Senast på fredag måste kongressen i USA ha gjort upp om en budget, annars tvingas statliga myndigheter stänga eller permittera anställda.

President Donald Trump har också utlovat ett "massivt" skatteförslag idag och till det kommer hans löften om att en ny sjukförsäkring är på gång.

En budgetuppgörelse är det mest akuta i kongressen.

Ingen vill ha en upprepning av det politiska debaclet för några år sedan när verk och myndigheter tvingades stänga i brist på budgeterade pengar, så de närmaste dagarna kommer en första test på samarbetsförmågan i kongressen eftersom republikanerna är tvingade att skaffa stöd från minst åtta demokrater.

Hittills låter det som att en uppgörelse är möjlig, men först sedan Donald Trump skjutit upp kravet på pengar genast för att börja bygga en mur mot Mexiko.

När Donalds Trumps löften kan infrias återstår att se. Trots att han själv skrev ett kontrakt med väljarna om vad som skulle uppnås de första hundra dagarna, avfärdar han nu tidsgränsen som löjlig.

Vita huset har ökat trycket på kongressen och enligt rapporterna inifrån så överraskar presidenten också sina egna medarbetare med sina löften och tidsplaner.

Trump har utlovat de största skattesänkningarna någonsin och finansministern har sagt att de ska betala sig själva genom ökad tillväxt.

Även en del republikanska kongressledamöter är skeptiska till det påståendet, hur gärna de än vill ha sänkta skatter.

Förhandsrykten om mer än halverad företagsskatt och utformningen av andra skattelindringar för företag har fått demokraterna att resa ragg och en ny skattereform kan visa sig minst lika komplicerat som att riva upp sjukförsäkringen och ersätta den med en annan.

Utsikterna att republikanerna och Donald Trump ska presentera ett skatteförslag, klara hem en budgetuppgörelse och komma överens om sjukförsäkringen på bara några dagar är minimala.

Donald Trump gör sitt bästa för att låta optimistisk när Vita Huset och medierna summerar hans hundradagarsfacit.

Republikanerna har redan misslyckats en gång med att komma överens om sjukförsäkringen och hittills har de inte enats kring något nytt förslag, trots att Trump lovat att det är på gång och att sjukförsäkringen ska bli både billigare och bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista