Centerparitet Annie Lööf
Annie Lööf. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

C: Orimliga skillnader mellan landstingen

"Det finns beprövade modeller i andra länder som fungerar"
0:29 min

I dag presenterar Centerpartiet sin skuggbudget. Vid en presskonferens berättade partiledaren Annie Lööf om vad hon kallar "omfattande reformer".

Ett av de nyare förslagen som presenterades kallar Centerpartiet "tillgänglighetsmiljarden". Den innebär att de landsting som lyckas visa att patienter kan få träffa läkare inom tre dagar samt snabbare ge vård ska få en summa pengar. På det här sättet gör man vården mer likvärdig över hela landet, hoppas Annie Lööf.

– Vi ser ju helt orimliga skillnader mellan landsting, där Jönköping, Halland och Stockholm nästan till 90 procent klarar vårdgarantin medan Norrbotten och region Jämtland-Härjedalen bara klarar det till 60 procent. Det är helt oacceptabla skillnader. Oavsett var man bor i landet ska man få en rättvis, tillgänglig och nära vård, säger Annie Lööf.

Landstingen får också del av en större summa om de uppfyller kraven på snabbhet från diagnos till påbörjad eller slutförd behandling.

Dessutom vill Centerpartiet stärka hela rättskedjan, genom att ge totalt 9 miljarder till polisen fördelat på flera år och en miljard för att kunna anställa fler åklagare, göra arbetet på nationellt Forensiskt Center snabbare och få till ett starkare vittnesskydd.

Arbetsförmedlingen ska i Centerpartiets förslag få en annan roll än dagens. Myndigheten föreslås bli en mer renodlad myndighet som får tillsynsansvar över ideella och privata arbetsförmedlare, där de förmedlare som gör bra ifrån sig ska få mer betalt än andra.

– Här finns det beprövade modeller i andra länder som visar sig fungera och det borde fungera bättre här. Därför lägger vi förslaget i dag där vi premierar just människor som kommer i varaktigt arbete, säger Annie Lööf.

Det blir privata aktörer som ska förmedla jobben. Hur garanterar ni att de inte kommer att fuska?

– Vi vill ju inte ha något fusk. Det kommer att ske noggranna kontroller. I andra länder fungerar det bra. Där har man duktiga, certifierade arbetsförmedlare som matchar arbetslös till arbete, där man får ersättning efter varaktigheten på jobbet. Vi föreslår två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".