Jari Visshed. tredje förbundsordförande på Fastighetsanställdas förbund.
1 av 2
Jari Visshed. tredje förbundsordförande på Fastighetsanställdas förbund. Foto: Jessica Gow / TT
En man städar i en sjukhuskorridor.
2 av 2
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Lägger strejkvarsel efter bråk om låglönesatsning

Förhandlingarna mellan Fastighetsanställdas förbund och Almega Fastighetsarbetsgivarna har låst sig och facket varslar nu om strejk. Det är framförallt låglönesatsningen och hur den ska finansieras som gjort att facket nu varslar säger Jari Visshed, tredje förbundsordförande.

Sista mars presenterades industriavtalet som sedan blir normbildande för avtalsrörelserna. I avtalet hade parterna enats om en låglönesatsning för de som tjänar under 24000 kronor.

– Vår uppfattning är att låglönesatsningen som finns i industriavtalet är 6.5 procent löneökning plus en låglönesatsning medan Almega vill finansiera den satsningen genom försämrade villkor i övrigt, säger Jari Visshed.

Om parterna inte kommer överens träder varslet i kraft den 8 maj och omfattar anställda på sju företag i Malmö, Norrköping, Västerås, Göteborg och Uppsala.

På Almega är man kritisk till beslutet och menar att facket kräver en låglönesatsning som är utöver normen för årets avtalsrörelse.

– Det Fastighets nu gör är att de försöker överskrida det märke som etablerats i årets avtalsrörelse. Men precis som när de hotade besöksnäringen med strejk så står arbetsgivarsidan fast och enig kring att låglönesatsningar ska rymmas inom de 6,5 procent som är märket, säger förbundsdirektör Stefan Koskinen.

Fastighets får stöd från LO som menar att fastighetsanställda inte ska få ett sämre avtal än det som industrin och handeln redan har fått. 

– Därför står vi till fullo bakom Fastighets varsel så att de också ska få ett avtal som är i linje med industrinormeringen, skriver LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en press release.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".