Kökskran som droppar vatten.
På flera håll i landet ser kommuner nu över sin vattenförsörjning. Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold/TT.

Ny mätning: försämrat läge för grundvattnet

Expert: Vi kan få problem under sommaren
1:42 min

Över stora delar av sydöstra Sverige har grundvattnet sjunkit ytterligare från en redan låg nivå.

Det visar den senaste mätningen från Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.

– Läget har försämrats sen vi gjorde vår senaste sammanställning i mars månad. Det är i stora delar av de östra delarna av Götaland och Svealand och de sydöstra delarna av Norrland som grundvattennivåerna är mycket under de normala för årstiden, säger Bo Thunholm, hydrogeolog vid Statens Geologiska Undersökning, SGU.

Bo Thunholm säger också att normalt ska grundvattennivån vara hög vid den här tiden på året efter snösmältning. Men framför allt i dom stora vattenmagasinen har SGU nu uppmätt mellan en och en och en halv meter lägre än normalt. Vattnet brukar börja sjunka när växtligheten kommer igång och när utgångsläget är som i år kan det bli mycket lågt i sommar.

– Vi riskerar att få problem under senare delen av sommaren ungefär.

De låga nivåerna beror på lite nederbörd under lång tid och på vissa håll i framför allt sydöstra delen av landet behövs nu runt två årsnederbörder för att återställa läget till normalt. Senast nivåerna var ungefär lika låga var för drygt 40 år sen, och förklaringen är egetnligen oklar.

– Vi har ju sett tendenserna tidigare, under 1970-talet, och även längre tillbaka har vi sett sådana här exempel, det går inte att utesluta att det är klimatförändringar men det är väldigt svårt att med säkerhet säga att det skulle vara det, säger Bo Thunholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".