Handelsbankens skylt på en av deras kontor.
Handelsbanken vill fokusera mer på att vara bank. Foto: Kallestad, Gorm, TT Bild.

Handelsbanken gör urstarkt kvartal

Ska använda kapital för att växa
1:29 min

Handelsbanken visade bättre siffror än väntat när man i dag presenterade första kvartalsrapporten för året.
Bankens finansiella ställning är nu så stark att man öppnar för mer pengar till aktieägarna.

 

– Vi vill naturligtvis fortsätta använda vårt kapital för att växa. Kan vi inte det så kommer vi kalibrera vår kapitalnivå ner till målintervallet som Handelsbanken själva fastställt. Och det gör vi antingen genom en extra utdelning eller genom återköp eller en kombination av dem båda, säger bankens Vd Anders Bouvin. 

Han vill inte gå in närmare på om en extra utdelning till aktieägarna är att vänta, men klart är efter dagens kvartalsrapport att banken överträffar det kapitalkrav som ställs från finansinspektionen.

Och det gäller även för det högre mål som Handelsbanken själva har ställt upp. Lyckas man inte använda kapitalet för att bli större kan det alltså bli aktuellt med mer pengar till aktieägarna.

Men enligt Anders Bouvin finns det goda chanser för handelsbanken att fortsätta växa.

– Vi ser varje dag att våra affärer ökar på alla våra hemmamarknader och vi får in fler och fler bra kunder, inte minst i Sverige och inte minst på företagssidan. 

Och med en vinst på 5,4 miljarder kronor, en åttaprocentig ökning från motsvarande kvartal i fjol så går Handelsbankens affärer bra.

Samtidigt har antalet anställda på hemmaplan minskat med flera hundra sen i slutet av 2015, en trend som kan fortsätta, enligt vdn Anders Bouvin

– Det återstår att se, det är inte Vdn:s beslut i Handelsbanken utan de här besluten tas ute i våra regionbanker. Men det finns ju mycket som tyder på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".