Demonstration
Polis med hjälmar under Nordiska motståndsrörelsens demonstration på Mynttorget i Stockholm under november 2016. Foto: Johan Nilsson/TT

Ökad aktivitet från nazistiska NMR skapar oro

"De som ringer har ett stort behov att prata"
1:46 min

Den ökade aktiviteten från nazistiska NMR skapar oro. Hälften av samtalen till den orostelefon Rädda barnen driver på uppdrag av Nationella samordnaren handlar om högerextremism.

--Vi är försiktiga med att dra slutsatser med utgångspunkt från samtalen eftersom det är en förhållandevis liten grupp men ungefär hälften av samtalen som kommer handlar om högerextremism och hälften om religiös extremism säger Ola Mattsson på Rädda Barnen.

Det är Rädda Barnen som driver orostelefonen på uppdrag av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Antalet samtal som kommer är inte fler än cirka 10 i månad och för litet för att dra några slutsatser av men är ändå en indikation på att oron för högerextremism finns.

I en kartläggning från förra året av nationella samordnaren svarade en fjärdedel av kommunerna att de har problem med våldsbejakande extremism och bland dom var högerextremismen var den mest förekommande.

--Vi kan dra slutsatsen att de som ringer har ett stort behov att prata med någon. De har inte kunnat hitta stöd någon annanstans i samhället och därför ringer de till oss säger Ola Mattsson.

Göteborg är historiskt sett ett starkt fäste för högerextrema rörelser. Händelsen då nynazister mördade 14-åriga John Hron i Kungälv utanför Göteborg 1995 är ett exempel på det. Och även i Kungälv ser polisen idag en ökad aktivitet från nazistiska, NMR. Flygblad, affichering och två gånger har organisationen gått in i den lokala simhallen och agerat badvakter.

--Vi kan konstatera att den religiöst inspirerande extremismen har varit på tapeten och har varit i fokus och det är jätteviktigt att vi jobbar på den och då kan det ju också ha varit så att vi inte riktigt orkat ha lika mycket fokus på höger och vänsterkanten. Jag vill inte säga vilket som är allvarligast men det är kanske så att vi har lite att ta igen på de andra delarna säger Theodor Smedius är lokalpolisområdeschef i Kungälv-Ale.

--Det stora jobbet lokalt är att jobba förebyggande mot nyrekrytering och det kan inte polisen göra själv utan måste ske i samarbete med kommunen, säger Theodor Smedius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".