Man i blå kostym.
Näringsminister Mikael Damberg kommenterar på en pressträff i tidigare i vår Vattenfalls brunkolsverksamhet. Foto: Jessica Gow/TT

Näringsidkare ska få mer polisiärt skydd i brottsutsatta områden

"Vi kan lova ökat engagemang och mer poliser lokalt"
1:42 min

Näringsminister Mikael Damberg lovar försäkringsbranschen och handeln att näringsidkare i brottsutsatta områden ska få en ökad polisiär närvaro.

Näringsidkare inte ska behöva riskera att nekas att få teckna en försäkring för att stöldriskerna är så omfattande.

Nu öppnar näringsministern Mikael Damberg för en dialog med  branschföreträdare från försäkringsbranschen och handeln för att öka tryggheten för näringsidkare i brottsutsatt områden, främst i Stockholmstrakten.

– Det vi kan utlova är ett ökat engagemang och mer poliser lokalt. Det kommer vi att åstadkomma från statens sida. Men jag tror att alla aktörer får dra år samma håll, för att vända utvecklingen.

Bakgrunden till mötet mellan näringsministern och branschföreträdare för försäkringsbranschen och handeln är att näringsidkare i brottsutsatta områden främst i Stockholm - har nekats att teckna försäkringar eller tvingas betala höga premier, för att stöldriskerna bedöms vara höga.

Nu har en dialog inletts mellan parterna för att komma tillrätta med en ökad brottsutveckling. Och Branschorganisationen Svensk försäkrings VD Christina Lindenius, kommer också delta i det arbetet.

– Vi kan bidraga med kunskap om hur brottsligheten ser ut vilka mönster vi ser i våra skadefall.

Svensk Handel som företräder medlemmar som har svårt att få försäkringar till rimliga kostnader, och svårt att få bistånd av polis när de utsätts för brott företräddes av Mats Hedenström Svensk Handels näringspolitiska chef, han har stora förhoppningar om att det nu kommer att blir en förändring.

– Ett bra första steg på vad jag hoppas kan bli en konkret samverkan mellan de goda krafterna i samhället som vill få till en förändring.

När parterna ska träffas igen är inte bestämt. Men butiksägaren Salam Kurda som nekats att få försäkra sin butik han hoppas att dialogen mellan regeringen och branschföreträdarna leder till en snar förändring.

– Jag hoppas att regeringen kan få försäkringsbolagen att ta sitt ansvar och kommer att låta småföretagare i förorterna teckna försäkringar. För det går inte att bedriva en handel utan att man har en försäkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".