Utredningen av Kevin-mordet får kritik

12 min

Långa förhör och ledande frågor. Nu får utredningen av mordet på 4-åriga Kevin, 1998 kritik. Barnpsykologer som Dagens Nyheter pratat med menar att förhören med de två bröder – 5 och 7 år – som pekades ut som skyldiga, inte går att lita på.

Totalt 31 förhör, många flera timmar långa, hölls med bröderna innan de till sist erkände att de hade dödad Kevin, som hittades död vid strandkanten i Dottevik utanför Arvika. Bröderna hade själva kontaktat polisen genom sin pappa för att berätta att de hade sett vad som hände med Kevin.

Under förhören fanns barnpsykologer och personal från socialtjänsten på plats utanför förhörsrummet men pojkarna hade inte tillgång till juridiska ombud. Nu får förhörsmetoden kritik från flera barnpsykologer och barnrättsexperter för att de varit så långa och polisen ställt ledande frågor.

– Det handlar om barnförhören och på vilket sätt de utfördes, säger Josefin Sköld, som granskat fallet för DN. Det är väldigt mycket ledande frågor, hypotetiska resonemang. Man ifrågasätter ofta barnens svar man uppmuntrar med godis och beröm under vissa detaljer.

När polisen så småningom började misstänka bröderna för mordet tog förundersökningsledaren Rolf Sandberg hjälp av psykologen Sven Å Christianson som gav råd till de poliser som skötte förhören. Han menar att det är nödvändigt att hålla många och ibland långa förhör med barn för att bygga upp ett förtroende.

– Om man utifrån forskningen ska närma sig hur man ska få barnen att berätta vad de faktiskt varit med om – då utgår jag från barn som bevittnat dödligt våld – det visar sig att barnen berättar inte förrän efter lång tid, säger han till P1 Morgon.

Christianson var inte med under själva förhören men var med när pojkarna togs till platsen där Kevin dog och är insatt i vad som diskuterades under andra förhör. Han följde utredningen och gav råd till polisen om hur de skulle sköta utfrågningen av pojkarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista