Fördubbling av antalet feströkare

Antalet feströkare under 34 år har fördubblats sedan 1998 samtidigt som antalet rökare är stabilt. Idag är det fler som feströker än som röker varje dag, och enligt En Rökfri Generation är det därför som cigarettförsälningen har gått upp med omkring 28 procent på tre år.
– Jag har ingen lust att bli rökare, säger 22-åriga Ylva Åborg som har feströkt sedan hon gick på gymnasiet. Den typiska dagligrökaren idag är en ung, lågutbildad kvinna med litet socialt nät. Också den typiska feströkaren är en ung kvinna, fast välutbildad och med ett aktivt social liv, och sex av tio feströkare fortsätter så hela sitt liv. Koll på missbruket – Hon har koll på sitt missbruk, hon unnar sig det därför att hon tycker att det är billigt, och det är mer en social grej än självförtroendesak, säger Joakim Magnusson, generalsekreterare på En Rökfri Generation. 1998 feströkte ungefär 13 procent av de under 34 år, men så sänktes skatten och plötsligt blev ett cigarettpaket 10 kronor billigare, och sedan dess har alltså antalet feströkare under 34 år fördubblats. Rökrelaterade sjukdomar kan bli vanligare – Det man kan tänka sig är ju att vi inom ett antal år kommer att se en boom av människor som dör i rökrelaterade sjukdomar, säger Joakim Magnusson.
Tove Leffler, reporter, P3 Folkradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".