miljöpartiet, gustav fridolin, isabella lövin
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin ska presentera handlingarna inför kongressen imorgon. Foto: Janerik Henriksson/TT

MP-ledning: Friårsmodell ska ge nyanlända jobb

Ge fler nyanlända jobb med hjälp av friårsmodellen, utvidga rot och rut och tillåt skatteavdrag även för massage och personlig tränare. Det är två förslag från Miljöpartiets ledning inför den kommande kongressen, som Ekot har tagit del av.

På en presskonferens under fredagen presenterade språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin, tillsammans med partisekreteraren Amanda Lind, handlingarna inför partiets kongress i Linköping i slutet av maj.

– Vi går till kongressen med en stark beslutsamhet att Miljöpartiet och Sverige ska fortsätta att axla det klimatledarskapet framåt, säger partisekreteraren Amanda Lind.

För att förbättra etableringen av nyanlända presenterar ledningen ett paket med åtgärder, som Ekot har läst.

Bland annat föreslår partistyrelsen att Miljöpartiet ska verka för att:

  • Rut och rot görs om till ett mer generellt "grönt skatteavdrag". Personer ska kunna dra av 50 000 kronor per år för valfri tjänstekonsumtion. "Vill man ena året gå på massage för pengarna kan man nästa år köpa städtjänster eller anlita en personlig tränare. Detta skulle kunna skapa många nya jobb särskilt i branscher där många utrikesfödda arbetar", skriver partistyrelsen.
  • Kommuner får möjlighet att ta emot fler nyanlända än vad de fått anvisade.
  • Ett etableringsår som riktar sig till nyanlända – enligt Miljöpartiets friårsmodell – införs, där nyanlända och andra får etablera sig på arbetsmarknaden samtidigt som någon annan får möjlighet att vidareutbilda sig eller starta företag. Det "kan ge yrkesverksamma personer en chans till kompetensutbildning, samtidigt som nya svenskar får en första fot in på arbetsmarknaden och kan knyta viktiga kontakter", skriver partistyrelsen.
  • Det görs en översyn av hur de tillfälliga uppehållstillstånden påverkar etableringen på arbetsmarknaden.
  • Alla ungdomar mellan 15 och 17 år, även asylsökande, ska erbjudas sommarjobb.

Förslaget om friår gör comeback i en ny skepnad; ett etableringsår för nyanlända och andra:

– Det är i grunden ett bra system, säger Gustav Fridolin om att människor med jobb ska kunna studera, starta företag eller annat samtidigt som en nyanländ får vikariera.

– Det löser inte hela etableringen, men för dem som kommer ifråga skulle det kunna vara ett viktigt sätt att få in den där första foten på arbetsmarknaden.

Utöver partistyrelsens egna förslag kommer kongressen att behandla över 200 motioner, inom till exempelvis migration, energi och klimat, socialförsäkringar, försvar samt djur och konsument.

Partistyrelsen säger nej till kravet på att återtagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan ska rivas upp, liksom förslaget om en flyktingamnesti. Som Ekot berättade i går avslår ledningen också förslaget från över 200 miljöpartister, en rad lokalavdelningar och distrikt om att en särskild fredsminister ska inrättas.

Däremot säger partistyrelsen ja till att återinföra en djurskyddsmyndighet i Sverige och att Miljöpartiet ska verka för att alla landsting transformeras till regioner samt att en strategi för solfångare tas fram.

Partistyrelsen bifaller också förslaget om att ge nyanlända rätt till fyra aktivitetsfria veckor per år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista