Handelsavtal ska omförhandlas efter påtryckningar från Trump

1:09 min

Donald Trump säger sig nu vilja omförhandla handelsavtalet som USA har med Mexiko och Kanada, inte skrota det helt. Under valkampanjen hotade Trump med att antingen dra sig ur avtalet eller förbättra villkoren för USA.

Flera källor inom Trumpadministrationen uppgav i går att USA var på väg att dra sig ur Nafta, handelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko.

En presidentorder hade förberetts och Donald Trump var redo att skriva på, enligt de källorna.

Uppgifterna verkar ha skapat reaktioner hos USA:s grannar i norr och i söder. Under den amerikanska onsdagskvällen ska både premiärminister Trudeau och president Peña Nieto ha suttit i telefonmöte med Donald Trump.

Den amerikanska presidentens planer på att säga upp avtalet har därefter uppfattats som ett sätt att sätta press på grannländerna.

Senast i förra veckan sade Trump att avtalet var "väldigt, väldigt dåligt för vårt land" och under valkampanjen lovade han att USA skulle dra sig ur om han inte kunde förbättra villkoren.

Enligt gällande regler måste Washington ge de andra länderna sex månaders förvarning innan ett utträde kan ske, men det steget kommer Trump alltså inte att ta.

I varje fall inte nu.

I en tweet i dag skrev presidenten att "vi kommer att avsluta Nafta, om det inte blir ett rättvist avtal för alla parter".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista