Trumps första 100 dagar har kantats av kontroverser

3:28 min

På lördag har Donald Trump varit president i hundra dagar. Det har varit en period som kantats av kontroverser och av beslut som väckt protester i USA. Samtidigt har Trump fortsatt starkt stöd av de människor som lade sin röst på honom.

Donald Trump började sitt presidentskap med ett kampanjliknande och otraditionellt installationstal, som på många sätt satte tonen för fortsättningen. Bland annat pratade Trump om att "det amerikanska blodbadet" måste stoppas.

Under de hundra dagar som följde därefter har han satt avtryck både i USA och i världen.

Även om de hundra dagarna är en påhittad gräns som egentligen säger väldigt lite om hur en president kommer att prestera så har den ett högt symboliskt värde i USA. 

Trump själv har gett uttryck för den ambivalensen när han å ena sidan avfärdar uppståndelsen kring de 100 första dagarna som "löjlig", samtidigt som han samma dag valt att hålla ett kampanjliknande möte för sina anhängare.

Bland de beslut han tagit är nomineringen av Neil Gorsuch till domare i Högsta domstolen ett av de viktigaste. Gorsuch, som anses vara konservativ, kommer med största sannolikhet att avgöra betydelsefulla mål långt efter att Donald Trump lämnat Vita huset.

Trump har hunnit skriva under runt 30 presidentordrar, han har sett till att USA lämnat frihandelsavtalet TPP och beordrat en militär attack mot al-Assad i Syrien.

En av hans största motgångar kom efter att försöket att upphäva Obamacare föll platt i kongressen, och än så länge har han inte lyckats driva igenom en större lagändring.

Flera av hans dekret har stoppats i domstol, bland annat inreseförbudet som väckte hårt motstånd, som också den planerade muren mot Mexiko gjort.

Vad som varit en seger och vad som varit en motgång är som så ofta annars när det gäller Donald Trump upp till betraktaren.

Hans anhängare anser att beslutet att riva upp flera miljöregleringar är jobbskapande och att hårdare tag mot invandrare kommer att skydda USA.

Presidentens konfrontativa stil mot media och meningsmotståndare, skiljer sig från de traditionella politiker som många av hans väljare föraktar.

Under Trumps hundra första dagarna har Ryssland spelat en viktig roll. Rysslands påstådda inblandning i valet har varit en nagel i ögat för presidenten, dels för att det underminerar hans vinst, men framförallt på grund av anklagelserna om att Trumps egna kampanj kan ha varit inblandad i den.

I ett ovanligt uttalande bekräftade FBI-chefen James Comey att FBI utreder sådana kopplingar.

Trots motgångar och högljudda protester har Trump fortsatt starkt stöd bland sina anhängare, enligt flera opinionsundersökningar.

Bland annat kan man hitta det stödet i kolgruvestaden Wright i Wyoming där Alan Cantley jobbar i gruvan.

– Här har invånarna fått optimismen tillbaka inför framtiden, säger Alan Cantley nu kommer jobben tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista