Européernas stöd för EU ökar stadigt

1:17 min

Stödet för EU ökar i Europa. Det visar en färsk opinionsmätning från EU:s statistikbyrå Eurostat.

Sedan den förra mätningen i höstas har stödet för EU ökat, och ligger nu på i genomsnitt 57 procent. Därmed är man nu tillbaka på samma nivåer som före finanskrisen 2008.

Störst är ökningen i Polen, där över 70 procent nu anser att EU-medlemskapet är positivt, en ökning med hela tio procentenheter sedan i höstas.

Detta trots att den polska regeringen under samma period haft en tvist med EU-kommissionen som varnat för en auktoritär utveckling i landet.

Även i Nederländerna och Frankrike, där EU-fientliga partier som franska Nationella Fronten och Gert Wilders Frihetsparti i Nederländerna, har gått kraftigt framåt, ökar stödet för EU.

I Frankrike är idag en majoritet av väljarna positiva. Även i Sverige har andelen EU-positiva ökat något.

I sju länder har dock stödet minskat. Allra mest föll det i Kroatien, där tio procent färre uppger sig positivt inställda till ett EU-medlemskap. 

Allra störst är missnöjet med EU i Tjeckien, Italien och Grekland, där bara en tredjedel ser EU-medlemskapet som något positivt.

Samtidigt är européerna alltmer oroade över utvecklingen i världen och vill att EU-länderna ska hålla ihop och agera gemensamt, till exempel  gentemot USA:s president Donald Trump och Ryssland.

Mätningen har gjorts av EU:s statistikorgan Eurostat på uppdrag av Europaparlamentet.

Artikeln har uppdaterats efter publicering och korrigerats, då det i tidigare version uppgavs felaktigt att stödet hade minskat mest i Ungern. Rätt ska vara Kroatien. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista